Romové se z ghetta v Ostravě zatím stěhovat nemusí. Majitel domů ale dostal pokutu

22. srpen 2012
Zprávy

Majitel domů v ostravském ghettu v Přednádraží musí zaplatit pokutu. Rozhodl o tom dnes soud, podle kterého Oldřich Roztočil nerespektoval rozhodnutí úřadu o vystěhování. O samotném vystěhování lidí soud nerozhodoval.

Majitel domů musí zaplatil 30tisícovou pokutu. Roztočil se ale proti rozhodnutí soudu může do 15 dnů odvolat. O vystěhování nájemníků zatím soud nerozhodl, jednat o tom bude až příští týden.

V návrhu radnice Moravské Ostravy a Přívozu totiž bylo podle mluvčího soudu Alexandra Dadama mnoho nejasností. Úřad v něm žádá soud, ať nařídí, aby z budov zmizelo vybavení a zařízení společnosti Domy Přednádraží. V návrhu ale radnice prý vůbec nenavrhuje vystěhování obyvatel.

Místní na rozhodnutí soudu čekali před svými domovy. Byl z nich znát nervozita a napětí. Mnohé ženy se přiznaly, že v noci ani nemohly spát. I nadále totiž tvrdí, že nemají kam jít, protože na ubytovny nemají peníze.

Během dopoledne začala atmosféra v Přednádraží ještě více houstnout. Ženy křičely a bědovaly, padaly i nadávky na všechny strany. Poté, co se místní dozvěděli, že je soud zatím vystěhovávat nebude, bylo téměř slyšet, jak jim spadl kámen ze srdce.

Někteří měli slzy v očích a dusnou atmosféru vystřídala velká radost a s ní i plány na další dny. Obyvatelé Přednádraží dostali novou sílu a naději. A tak chtějí dál za své domovy bojovat. Chtějí například dál budovy opravovat a vytahovat splašky ze sklepů, aby jejich domy byly obyvatelné.

Stavební úřad už 3. srpna rozhodl o tom, že se lidé musí z ghetta vystěhovat. Jako důvod uvedl právě nefunkční kanalizaci a špatný technický stav domů. V Přednádraží žilo 44 rodin. Některé se přestěhovaly do zajištěných ubytoven, většina ale své byty neopustila a na místě dále zůstává.

autoři: ada , Jana Jeckelová , ak
Spustit audio