Romové musí změnit mentalitu, tvrdí v exkluzivním rozhovoru pro ČRo poradce rumunského premiéra

21. listopad 2012

Romové musí změnit mentalitu, finanční dary jim nepomohou. Tvrdí to šéf Úřadu rumunské vlády pro romské záležitosti v exkluzivním rozhovoru pro Český rozhlas. Francie vyhostila stovky rumunských Romů, podle Bukurešti jde ale o celoevropský problém.

Francouzské úřady poskytly rumunským Romům, kteří se dobrovolně vrátili zpět do rodné země, kapesné ve výši 300 eur.

„Když dáte někomu šanci, uvidíte, že to bude fungovat. Potřebujete však mít velkou trpělivost a musíte vyvinout hodně úsilí. A potvrzuje to i případ organizace, která začala pracovat v nejhorším bukurešťském ghettu. Zároveň je ale nutné říci, že existuje problém, co se mentality Romů týče. Musíme změnit jejich způsob myšlení,“ říká státní tajemník Damian Draghici.

Dobře ví, o čem mluví, sám je Rom a vyrůstal v osadě, odkud lidé často odcházeli za lepším do zahraničí. Podle Draghiciho má však každá země, rodná či cílová, svůj díl odpovědnosti a je nutné, aby vlády a úřady v obou státech spolupracovaly:

„Během jednoho roku dokážeš zázraky. Samozřejmě pokud sám chceš. Pokud ne, mohu ti dát třeba palác, ty ale do roka a do dne rozprodáš i rámy v jeho oknech. Politika Francouzů, kdy Romům dávají 300 eur, aby odjeli, je nesmyslná. A je jasné, že přijedou opět, aby tyto peníze zase dostali.“

„Když ti však někdo jasně řekne, že máš dvanáct měsíců na začlenění do společnosti, dostaneš byt a šanci hledat práci, je to jen a jen na tobě. V opačném případě jedeš domů bez ničeho. Tohle funguje,“ je přesvědčen Damian Draghici.

Čtěte také

Problematiku Romů by tak měla společně řešit celá Evropská unie a plány na léta 2013 až 2020 má i jeho vláda, která se chce zaměřit na pět základních pilířů. Zdravotní péči, bydlení, práci, kulturu a hlavně vzdělání.

„My v Rumunsku máme staré přísloví: Každý, bez ohledu na to, kde žije, může něco udělat a požehnat danému místu, ovšem jen pokud chce. Jestli tedy budete obětí, nebo se stanete zodpovědným člověkem, je jen na vás. Samozřejmě že Romové mají hodně problémů, ale nikdo, s výjimkou Boha, nedostane nic zadarmo. Na vše si musíte vydělat prací.“

autor: mir
Spustit audio