Romea získala cenu protikorupčního fondu

11. prosinec 2017
Zprávy

Organizace Romea získala „Cenu za odvahu“ od Nadačního fondu proti korupci. Ceny dostávají ti, kteří se nebáli poukázat na korupci bez ohledu na osobní následky. Dalšími letošními oceněnými byli bývalá ředitelka Úseku kontroly kvality staveb Ředitelství silnic a dálnic Miloslava Pošvářová a aktivista Jakub Čech.

Organizace Romea je českou neziskovou organizací, která si klade za cíl podpořit boj proti rasismu a napomáhání k rozvoji tolerance ve společnosti. Cenu protikorupčního fondu získala za spolupráci při odhalování politické korupce a obchodu s bídou. V děkovném projevu zástupci organizace poděkovali všem, kteří je podporují a především lidem, co se zapojili do projektu „Oni je do plynu. My je do škol!“, který vznikl jako podpora žákům teplické základní školy.

Dopravní expertka Pošvářová, která působí ve Stínovém ŘSD založeném podnikatelem v dopravě Radimem Jančurou, mimo jiné dlouhodobě kritizuje kvalitu dopravních staveb v Česku. Podle projektové manažerky fondu Lindy Majerové byla oceněná za "neutuchající snahu, bez ohledu na nátlak, o prosazování opatření, která vedou k úspoře veřejných peněz".

Jakub Čech převzal cenu za občanský aktivismus a za to, že probudil zájem o veřejné dění. Mladík je známý tím, že se zajímá o aktivity magistrátu rodného Prostějova. Upozornil například na případ dvou náměstků prostějovské primátorky a radní, kteří dle něj před hlasováním zastupitelstva o dotaci pro místní Dělnickou tělocvičnou jednotu neučinili řádné prohlášení o střetu zájmů, ačkoli jsou členy tělovýchovné organizace. Krajský úřad v Olomouci později potvrdil, že se dopustili přestupku.

Jakub Čech

Nadační fond proti korupci uděluje Cenu za odvahu od roku 2011, kdy byl založen. Letos mezi oceněné rozdělil částky 111 132 Kč (Miloslava Pošvářová), 30 492 Kč (Jakub Čech) a 14 641 Kč (Romea).

Ceny za odvahu udělil fond posedmé. V minulosti ji získala například bývalá ředitelka odboru ministerstva financí Martina Uhrinová, která upozornila na podezřelé jednání úředníků v kauze Čapí hnízdo, nebo Jiří Kotek, někdejší náměstek karlovarského primátora, jenž mimo jiné zveřejnil záznam "karlovarské losovačky".

autor: ČTK
Spustit audio