Roman Volný, meteorolog

Obyvatele Moravy a Slezska zasáhla ničivá povodeň. Vyžádala si deset lidských životů. Dokonce se mluví o tom, že živel na nejhůře postižených místech řádil ještě více než při povodních v roce 1997. Na Moravu už míří i armáda, hasiči i záchranáři pracují bez přestávky. A pohotovost mají také meteorologové. Dokáží nás vůbec varovat včas a dalo se katastrofě předejít? Budeme se ptát. Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu je Roman Volný, meteorolog z Českého hydrometeorologického ústavu, zdravím vás do Ostravy, dobrý den.

Roman VOLNÝ, meteorolog, ČHMÚ:
Dobrý podvečer.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Pane doktore, kde byla ta situace nejhorší, kde velká voda řádila nejvíce?

Roman VOLNÝ, meteorolog, ČHMÚ:
Tak, v těch pozdějších odpoledních a potom zejména té první půlky noci včerejšího dne ta situace byla z pohledu srážek nejkritičtější v povodí Jičínky, Ondřejnice a zčásti ještě těch dalších místních toků. Ty srážky se tam zhruba začaly vyskytovat v intenzivnější podobě někdy mezi sedmnáctou hodinou odpolední a půl šestou letního času. Trošičku významnější srážky jsme zaznamenali tedy mezi osmnáctou, devatenáctou hodinou, kdy se srážkový jednohodinový úhrn už pohyboval na stanici ve Veřovicích okolo 43 mm srážek za hodinu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Když jste viděl, co se děje v Moravskoslezském kraji, když jste se potom ráno seznámil s tou katastrofou, bylo to horší, než jste předpokládali?

Roman VOLNÝ, meteorolog, ČHMÚ:
Tak, my jsme se s tou katastrofou začali seznamovat, nebo já osobně, tedy ještě ve večerních hodinách. Kolegové, kteří měli službu, tak samozřejmě situaci pečlivě v rámci možností monitorovali a víceméně v reakci na tu srážku mezi osmnáctou devatenáctou hodinou pak vydávali informaci o výskytu extrémního jevu, v reakci tedy na tyto extrémní srážky a s nějakým výhledem na ty nejbližší hodiny. Samozřejmě to, co se potom ještě odehrávalo v těch dalších hodinách s těmi hodinovými úhrny v této oblasti se pohybujícími až kolem 50, na některých místech 60 mm za hodinu, tak samozřejmě nechci říct, že byli překvapivé, každopádně tyto hodnoty jsou už hodně vysoké.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ano. Takové hodnoty, pokud vím, tak se ani nepředpovídaly.

Roman VOLNÝ, meteorolog, ČHMÚ:
Určitě. Problematika předpovědí bouřek je poměrně složitá záležitost. Je to, dokážeme odhadnout pravděpodobnost výskytu bouřek, samozřejmě ta lokalizace potom podrobná je jich velice problematická. Co se týče té předpovědi, tak tam se dá reagovat maximálně, bych řekl, s tou nějakou reakcí v průběhu půlhodiny, maximálně hodiny před nějakou tou opravdu významnou srážkou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Pane doktore, je nějaké vysvětlení pro to, že právě v těchto dnech tak vytrvale prší? Je to běžné v létě?

Roman VOLNÝ, meteorolog, ČHMÚ:
Tak, možná to bude pro některé překvapení, ale to každopádně patří k období, kdy se vyskytuje v podstatě nejvíce srážek. Pro nás meteorology to tedy překvapení až takové není. Samozřejmě takovéto extrémní situace v historii určitě nalezneme nejenom u nás na severovýchodní Moravě, ale v celé oblasti nejen střední Evropy, ale možná celé Evropy. Samozřejmě ty druhy letních povodní v reakci na nějaké ty srážky se samozřejmě liší co do typu v roce 97 se jednalo tady u nás na severovýchodě spíše o srážky plošného charakteru trvalého, zatímco ta včerejší událost, samozřejmě jí předcházely sice trvalejší srážky, které v podstatě ty jednotlivá povodí na severovýchodní Moravě nasytila, ale samotný ten důsledek té, my tomu říkáme v podstatě blesková povodeň, tak ty měly hlavní příčinu tedy v bouřkové činnosti.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
To znamená, jestli tomu správně rozumím, a já nejsem meteorolog, tak to byla vlastně série takových běžných letních bouřek, které šly rychle za sebou, je to tak? Dá se to tak říct?

Roman VOLNÝ, meteorolog, ČHMÚ:
Dalo by se to tak říct, možná jenom s tím, že nebyly až tak běžné, to, že setrvávají v podstatě v úzké lokalitě, není až tak běžná záležitost, většinou dochází k celkem rychlému pohybu těch bouřek. Bohužel se vyskytují tedy i bouřky nebo bouřková jádra, která se dokáží obnovovat i po celkem dlouhou dobu v podstatě v poměrně malé lokalitě, někdy dokonce na jednom místě.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Jaké je momentálně počasí na severní Moravě?

Roman VOLNÝ, meteorolog, ČHMÚ:
Tak, ten aktuální stav mohu komentovat jen z pohledu toho znova, nebo z pohledu tedy asi tři čtvrti hodiny starých informací, kdy jsem odjížděl tedy z našeho předpovědního pracoviště, vyskytovaly se víceméně lokální izolované bouřky, nic celkem nenasvědčovalo tomu, že by se zatím vyskytovaly nějaké příliš intenzivní srážky. Ty úhrny byly většinou maximálně do deseti milimetrů a většinou se tedy nejednalo o jednohodinové srážky, pouze na stanici v Javorníku, tam jsme zaznamenali teď těsně před tou nebo kolem té čtvrté hodiny, tuším, to byly srážky někde kolem 34 mm za hodinu, ale opravdu u izolovaných bouřek to až takový problém není.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Co se bude odehrávat dnes večer a v noci? Bude ten déšť ustávat, bude ještě pršet?

Roman VOLNÝ, meteorolog, ČHMÚ:
S velkou pravděpodobností by v průběhu noci ty bouřky měly slábnout, samozřejmě kolegové, kteří to bedlivě sledují, mohou reagovat na případné změny v chování jednotlivých bouřkových jader. Samozřejmě ta předpověď je problematická, zatím to vypadalo tedy, že se mohou bouřky a přeháňky vyskytnout téměř na celém území severní Moravy a Slezska, to se v těch pozdnějších odpoledních hodinách víceméně potvrzovalo s tím, že opravdu zatím nějaké intenzivnější srážky, alespoň zhruba z těch údajů před hodinou, zaznamenány zatím nebyly.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Tedy pro tento večer, pro tuto noc myslíte si, že tedy bude pršet v celé České republice, ale bude to výrazně slabší déšť, než třeba tomu bylo včera tam u vás v Moravskoslezském kraji?

Roman VOLNÝ, meteorolog, ČHMÚ:
Bohužel u těch bouřkových situací nedokážeme vyloučit, že se může zopakovat snad ne taková hodnota, jako byla včera, ta byla snad opravdu extrémní, ale výraznější srážkový úhrn i třeba do 40 mm snad na menší lokalitě opravdu vyloučit nemůžeme ani teď ještě ve večerních hodinách, ale ten aktuální stav opravdu teď nevím.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Mohou se podle vás vylít i řeky v jiných částech Česka? Toufnete si to říct, pane doktore?

Roman VOLNÝ, meteorolog, ČHMÚ:
Tak, z mých informací ta situace až taková zatím nebo nic tomu takhle nenasvědčovalo. Nejsem schopen opravdu teďka v těch udělat prognózu na těch nejbližších pár hodin. Opravdu, jak jsem zmiňoval, tak pokud se tedy vyskytne nějaká výraznější srážka, dá se na to většinou reagovat s předstihem maximálně té hodiny.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Meteorolog Roman Volný je naším hostem v ostravském studiu Českého rozhlasu. Za chvilku budeme pokračovat v našem rozhovoru. Situaci celý den sledují také naši reportéři, v okolí Valašského Meziříčí je zpravodaj Roman Verner, kterého právě teď zdravím. Dobrý den. Vítej.

Roman VERNER:
Dobré odpoledne přeji.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Na jakých místech jsi dnes, Romane, byl a jaká tam byla situace?

Roman VERNER:
Já jsem se pohyboval v okolí Valašského Meziříčí, kde se hlavně vylil potok Srní v místní části Bynina Krhová a moje kolegyně Andrea Fridrichová ráno byla v Zašové, to je o kousek dál proti proudu Rožnovské Bečvy a ta situace tam není opravdu moc pěkná. Je tam, tam je zajímavá ta věc na co jste už možná s panem meteorologem zavedli řeč, že tam je takový prudký střih. Jedete prosluněnou, poměrně suchou krajinou a najednou jste na místě, na kterém visí černý mrak a tam je země rozrytá, obrácené kusy asfaltu, smetené zahrádky, ploty. Takže tak nějak to tam vypadá. Lidé doteď čerpají vodu ze sklepů, hasiči a technické služby uklízejí chodníky, silnice od bláta a samozřejmě je nutné taky zajistit pitnou vodu, protože některé studny jsou zalité bahnem.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Jak reagují místní lidé?

Roman VERNER:
Tak, samozřejmě jsou zoufalí z toho, protože to je věc, která je překvapila a na rozdíl, jak říkají, roku 97, kdy stoupaly hlavně ty větší toky, tak teď se k nim macešsky zachovaly potůčky, které doposud považovali za takové beránky a jsou z toho opravdu zaskočeni, protože jak mi říkali, během deseti minut ta voda najednou vyletěla z toho koryta, prohnala se jim domem, zahradou a byla pryč. Tam třeba došlo k takové kuriozní situaci, že městský rozhlas ve Valašském Meziříčí varoval obyvatele před stoupající hladinou řeky Bečvy, ale to už místní, jak se drsně říká, měli za sebou, protože tam ten potok Srní je opravdu překvapil a přeletěl přes ně, takže teď jenom uklízejí a vylévají, vypouštějí špinavou vodu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Jaké jsou škody?

Roman VERNER:
Škody se zatím nepodařilo vyčíslit úplně dokonale, protože teprve teď začnou objíždět pojišťovací agenti ty soukromé objekty, město naštěstí v uvozovkách nevyčíslilo ty škody nijak vysoce, první odhad byl zhruba půl milionu, teď to dopřesňují, protože tam jsou nějaké škody na místních komunikacích, ale určitě to půjde do milionů na soukromém majetku.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Roman Verner, zpravodaj Českého rozhlasu Ostrava. My se vracíme do ostravského studia Českého rozhlasu, tam je naším hostem, hostem Dvaceti minut Radiožurnálu, Roman Volný z Českého hydrometeorologického ústavu. Pane doktore, my jsme slyšeli od Romana Vernera, že to je zajímavý úkaz, že jede prosluněnou krajinou a najednou jenom jeden úsek, ve kterém je černý mrak, takže ono se to asi velmi těžko potom pro ty lidi odhaduje, co vůbec v té jejich oblasti může přijít. Je to tak?

Roman VOLNÝ, meteorolog, ČHMÚ:
Je to tak. Tyto letní situace a obzvlášť ty intenzivní bouřkové aktivity jsou opravdu charakteristické tou obrovskou prostorovou proměnlivostí.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Je vůbec nějaká rada pro lidi v oblastech, kde hrozí záplavy, jak vůbec poznají, že voda se může vylít a že jim jde o život?

Roman VOLNÝ, meteorolog, ČHMÚ:
Tak, snad jednak sledovat opravdu aktuální zpravodajství, jak jsem říkal, tam je problém s tím upozorňováním, prostě u těchto situací, tam je opravdu minimálně času, většinou potom již nezbývá než sledovat přímo ten tok v místě bydliště.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Když říkáte, málo času, ono možná se stane potom i taková situace, že ta voda stoupá, stoupá a vylije se hrozně rychle, že vlastně ani není čas utéct.

Roman VOLNÝ, meteorolog, ČHMÚ:
Bohužel tohle se stává. Ta reakce byla tím zajímavá a v podstatě i nešťastná, že to povodí bylo opravdu nasycené a ta reakce v podobě, kdy normálně v tom daném toku tečou třeba řádově desítky centimetrů vody, tak tam to včera reagovalo během snad hodiny na úrovně téměř neuvěřitelné, snad během hodiny, hodiny a půl se to dostalo k pěti až šesti metrům.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A teď si představte třeba situaci chalupáře, který má za chalupou potok, voda v něm stoupá, co má sledovat, oblohu, hladinu, internet anebo se rovnou evakuovat?

Roman VOLNÝ, meteorolog, ČHMÚ:
Pokud možno úplně všechno a samozřejmě když tyhle situace takhle hrozí, nezbývá než sledovat v podstatě dnes ty možnosti na tom internetu jsou, samozřejmě ty data jsou s nějakým zpožděním, na tu reakci opravdu nezbývá čas a většinou tedy, pokud už opravdu se něco venku děje, tak je možná lepší ty budovy opustit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
I dnes se nás můžete ptát na mailové adrese dvacetminut@rozhlas.cz, už tady vidím několik emailů, které nám v poměrně krátké době přišly. Pavel se vás například ptá, pane doktore, jak dalece dokáží zadržet velkou vodu ony pytle s pískem, které neustále vidí na všech záběrech?

Roman VOLNÝ, meteorolog, ČHMÚ:
Tak, to byla otázka spíše k vodohospodářům. Nedokážu tohle odhadnout. Myslím si, že na těch opravdu místních tocích v podstatě ani není ani čas při těchto bleskových povodních ty pytle s pískem nachystat. To se dá spíše na těch, většinou se tato technika používá, alespoň co jsem zaznamenal, tak spíše na těch dolních tocích a většinou tedy u větších toků.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ivan z Přerova se ptá, kdo by měl vůbec podle vás varovat lidi před velkou vodou, jestli jsou to pouze meteorologové anebo ještě někdo jiný?

Roman VOLNÝ, meteorolog, ČHMÚ:
Tak, ten impuls určitě vychází v prvé řadě od nás ty informace, ale nemáme tedy k dispozici jen my, my je samozřejmě poskytujeme celému integrovanému záchrannému systému, zejména hasičskému záchrannému sboru, s nima se snažíme co nejdříve, pokud tedy již něco víme, tak co nejdříve samozřejmě komunikovat, někdy je to hodně obtížné.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Pavla Vránová. Do jaké míry může za současné povodně globální oteplování podle vás?

Roman VOLNÝ, meteorolog, ČHMÚ:
Tak, to si, tohle nedokážu zodpovědět, přeci jen jsem meteorolog, ne až tak klimatolog, takže ke globálnímu oteplování já si myslím, že tady ta včerejší povodeň s tím souvisí velice málo, i když samozřejmě v rámci nějakých těch globálních trendů a výhledů jsou tady představy, že v budoucnosti budou narůstat zejména takzvané ty extrémní srážky v letním období, ale jsou to prognózy do značné míry velice nejisté.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ještě se vás ptá René Nováček. Píše, mám pocit, že květen byl extrémně teplý měsíc, teď v červnu si zase nepamatuji, že by byl nějaký hezký den. Ptá se, měli jste už od začátku června nějaké podezření, že může přijít taková katastrofa?

Roman VOLNÝ, meteorolog, ČHMÚ:
Takové podezření jsme neměli, myslím si, že to není ani v našich možnostech. Předpovídáme víceméně na základě výsledků numerických předpovědních modelů, v podstatě ty nejdelší, které sledujeme, jsou na 7 až 10 dnů, co se týče srážkové situace, je velice proměnlivá, modely jsou, dá se říci, nekonzistentní, to znamená, že někdy jdou i proti sobě, opravdu většinou se nám to, pokud se to podaří, tak je to opravdu jen na pár dnů ty srážky.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Tak, to říká meteorolog Roman Volný z Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě. Posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu. Četla jsem v agenturách, že povodňová vlna bude dále postupovat na Ostravu. Je to pravda? Je Ostrava ohrožena?

Roman VOLNÝ, meteorolog, ČHMÚ:
Tak, toto snad byly údaje z dnešního rána, kdy zasedal krizový štáb. Tam byla představa, že na tom horním toku té Odry v podstatě odtékala ta voda z Jičínky. Opravdu tam se jednalo, pokud teda ta měřidla byla správná, my to předpokládáme, snad až kolem 15 metrů krychlových za sekundu v tomto malém toku. Samozřejmě dalo se čekat, že v průběhu toho postupu to bude mít samozřejmě následky směrem dolů po toku. Řekl bych, pro ten tok samotný Odra, bych řekl, že je štěstí v tom, že jsou tam nějaké slepá koryta, meandry kolem Bartošovic, kde jednak dojde k částečně k rozlivu a v podstatě transformaci té vlny. Pokud jsme měli situaci možnost pozorovat a monitorovat, tak došlo samozřejmě k vzestupům i v OstravěSvinově, tuším, že to bylo někde k druhému stupni povodňové aktivity nebo možná byl dosažen, na Odře v Bohumíně to byl potom už jen první stupeň povodňové aktivity, v okamžiku, když jsem opouštěl naše pracoviště, tak celá tato část tohoto toku byla na poklesech, možná jen v tom Svinově byl ještě zaznamenán první stupeň povodňové aktivity, nejsem si tím úplně jistý. Samozřejmě se ještě čeká na levostranný přítok Odry, to znamená, na řeku Opavu, kde jsme na horních tocích během včerejšího dne, noci zaznamenávali druhé stupně povodňové aktivity, v průběhu dnešního dne samozřejmě ty horní toky vzhledem k tomu, že už se tam příliš srážek nevyskytovalo, tak klesaly dvojka, tedy druhý stupeň povodňové aktivity byl v průběhu odpoledních hodin ještě zaznamenáván na řece Opavě v profilu tedy Opava přímo ve městě, tam stále byl tedy ještě ten trend rostoucí, snad bez předpokladů dosažení třetího stupně povodňové aktivity vzhledem k tomu, že na těch horních částech tohoto toku to již bylo víceméně po kulminaci, co se týče potom napojení přímo na Odru, tak v Děhelově samozřejmě po centimetrech téměř po hodinách jen ta řeka stoupala, bude dotékat tedy ještě do té oderské části.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Vyhráno, jinými slovy, Ostrava nemá.

Roman VOLNÝ, meteorolog, ČHMÚ:
Já si myslím, že snad, pokud se nevyskytnou nějaké větší plošné, významné srážky, tak by to nemělo být snad dramatické.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ono se na Moravě neustále nabízí to srovnání s rokem 1997. Dokonce někteří svědci mluví o tom, že na některých místech ta voda řádila ještě více než před těmi dvanácti lety. Máte i vy takové poznatky, pane doktore?

Roman VOLNÝ, meteorolog, ČHMÚ:
Problémy ve srovnání těch situací, podobají se jen zčásti, to v té první, kdy přijdou v podstatě nejprve srážky trvalejšího charakteru, nasytí povodí, v roce 97 potom během několika následujících dnů v podstatě následovala ještě jedna vlna trvalejších srážek, tam je ten charakter potom povodně samozřejmě pomalejší, většinou se potom tedy čeká na ty dotoky v těch středních a dolních částech jednotlivých povodí, kdežto včera se opravdu jednalo o, jak již jsem tady několikrát asi zmiňoval, bleskovou povodeň, to znamená, velmi razantní vzestupy a ještě během noci v podstatě ta povodeň ze značné části toho povodí víceméně odezněla.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Pane doktore, a je správný ten postřeh, který zaznamenal zpravodaj Roman Verner od lidí, když s nimi mluvil, v okolí Valašského Meziříčí, že zatímco v roce 97 se vylily většinou ty velké řeky, takže teď zlobí i poměrně malé, normálně neškodné potůčky?

Roman VOLNÝ, meteorolog, ČHMÚ:
Tak, to určitě, při těch velkoplošných srážkách většinou tedy potom na to reagují i ty velké toky. Je to celkově pomalejší, rozlévá se to v těch dolních částech, kdežto tady došlo opravdu k na poměrně úzké lokalitě k ohromným srážkám, na to blesková v podstatě reakce, co se týče vodního toku a také v podstatě takhle ta voda velice rychle potom z toho povodí také odtékala dále po toku po Odře. Já když jsem tady zmiňoval, se velice rychle transformovala a víceméně se projevila jen mírnými vzestupy.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Řekl byste, že vám trochu pomohla ta povodeň v roce 1997 třeba rozpoznat tu hrozbu záplav v současné době lépe než před těmi dvanácti lety?

Roman VOLNÝ, meteorolog, ČHMÚ:
Určitě nám to pomáhá samozřejmě.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
V uvozovkách pomáhá, samozřejmě, to si rozumíme.

Roman VOLNÝ, meteorolog, ČHMÚ:
Samozřejmě. Ta technika jak monitorovací, tak i víceméně ta předpovědní, tak se zdokonaluje, ovšem ty možnosti nejsou zdaleka neomezené, ani numerické předpovědní modely nejsou samospasitelné.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Čím to je, je tady další dotaz od Petry z dvacetminut@rozhlas.cz. Ptá se, čím to je, že jsou vždycky záplavy v létě, v roce 97 byly v létě, 2002 v Čechách také přes léto. Je to typické, že nemohou nastat v jiném ročním období?

Roman VOLNÝ, meteorolog, ČHMÚ:
Tak, v zimním období máme sněhovou pokrývku. Já si pamatuji, že v podstatě každý rok se potom také mluví o jarních povodních, takže já bych netvrdil, že povodně jsou tedy jen v létě. Jsou to naprosto odlišné charaktery povodní, kdy potom vlivem nějakého oteplení a pokud se do toho přidají ještě dešťové srážky, tak potom dochází k odtávání sněhové pokrývky. Pokud se zároveň razantně oteplí na těch horách, tak i ty jarní povodně jsou docela dramatické.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ještě jeden názor od Ivana Veselého. Ten se vás ptá, pane doktore, nemůže za povodně rozorávání mezí v padesátých letech a hospodaření na velkých družstevních lánech? Co byste na to řekl? Může to být také jedna z příčin, že teď jsou ty povodně tak velké?

Roman VOLNÝ, meteorolog, ČHMÚ:
Těžká odpověď. Mohl by to být možná jeden z dílků několika nějakých v podstatě faktorů, které tady mohou hrát, ale tady u tohohle bych si dovolil tvrdit, že je to možná zanedbatelná role.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Jak vypadá vůbec práce meteorologa teď v době povodní? Máte třeba posíleny služby u vás v Ostravě?

Roman VOLNÝ, meteorolog, ČHMÚ:
Tak, my jsme pracoviště, které v podstatě monitoruje situaci čtyřiadvacet hodin denně. Posílené služby máme tedy jen co se týče hydroprognózní části pracoviště. Meteorologové víceméně jedou ve stejném režimu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Meteorolog Roman Volný byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Díky moc, na shledanou.

Roman VOLNÝ, meteorolog, ČHMÚ:
Děkuji, na slyšenou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Za chvilku další zprávy Radiožurnálu. Helena Šulcová vám přeje hezký zbytek večera.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: heš
Spustit audio