Roman Šantora

13. srpen 2008

Ve středu byl hostem Radiožurnálu člen výkonné rady Junáka Roman Šantora. S moderátorkou Lucií Výbornou si povídali o tom, kam skauting za téměř sto let existence doputoval, proč bylo toto hnutí nepohodlné nacistům a komunistům nebo o tom, jak pestré jsou jeho aktivity dnes. Ve čtvrtek 14. srpna bude hostem spisovatelka Lenka Procházková.

Jak těžké je zaujmout dnešní děti? "Je to určitě těžší než dříve. Na druhou stranu si myslím, že pokud se jim nabídne to, co jim chutná, tak se to pořád dá a skauting pro ně může být stále atraktivní... Co je pro ně zajímavé a přitažlivé, je kamarádství a parta. Pak samozřejmě dobrodružství, a to v jakékoliv formě. Ať je to dobrodružství v přírodě, dobrodružství ve městě. Snaha něco nového zažít, něco nového poznat, něco nového si vyzkoušet. To jsou pořád věci, které za to stojí a po kterých děti baží," uvedl Roman Šantora.

Kdy a kam mohou rodiče ke skautingu přivést? "Do skautingu přicházejí děti od šesti let, někde i dříve, někde přijímají děti i od čtyř let, ale těch šest let je takový průměr. Ve většině oddílů je možné přivést děti v posledním roce mateřské školy nebo v prvním roce školy. Poku je to na menším městě, tak většinou vědí, kde ten skautský oddíl je nebo zajít na internetové stránky www.skaut.cz a najít nejbližší skautský oddíl," řekl Roman Kantora a doplnil, že v současné době je v České republice kolem 2000 oddílů.

Nosí se ještě v moderním skautingu takové věci, jako je například plnění bobříků? "Nosí. Ač i mně je to poněkud podivné, tak pořád hodně dětí táhne to, že za nějakou vykonanou zkoušku, především když je ta zkouška těžká a něco pro ni musely obětovat, dostanou odznak, který pak nosí na skautském kroji. Ono se zdá, že dneska už tahle věc neletí, ale když vidím ty děti, když ten odznak dostanou a září jim oči, že něco dokázaly a mohou se tím honosit, tak si myslím, že ta věc funguje pořád," dodal Roman Šantora.

autor: vij
Spustit audio