Roli sehrála lnervozita, vysvětluje trenér biatlonistek Vítek

13. březen 2015

Česká štafeta biatlonistek se po poprvé v sezoně nedostala na stupně vítězů, v klíčových okamžicích totiž Jitka Landová a Veronika Vítková nezvládly střelbu. Trápení na střelnici zblízka viděl trenér Zdeněk Vítek, ten ale před závodem neměl důvod dosud úspěšný tým měnit.

Když kolem procházely Jitka Landová s Veronikou Vítkovou, bylo jim hodně do pláče. Jak vy nesete osud, kdy se celou sezonu daří a pak nevyjde štafeta v tom nejdůležitějším závodě na MS?

Je to biatlon, tam člověk nikdy neví, jak to dopadne. Od začátku sezony jsem říkal, že když budeme do osmi v kterékoli štafetě, budeme spokojení, když budeme do šesti, bude to dobrý výsledek, a medaile jsou perfektní. Dařilo se to celou sezonu až na poslední závod, je to sice MS, ale tak to prostě je.

Tlak na MS byl dvojnásobný, může na štafetu dolehnout očekávání?

Určitě. Holky jezdily celou sezonu dobře, třikrát vyhrály. Tlak tam byl velký a bohužel to dnes nevyšlo.

Jednotlivé články štafety jsou na tom různě. Jedna je trošku víc nervózní, druhá míň, podle toho, v jaké se na MS nachází střelecké a běžecké formě. Spíš bych to viděl na individualitách.

Čtěte také

Jednou z individualit byla Jitka Landová, o které se říkalo, že může být nejslabším článkem, teď vám někdo bude předhazovat, proč jste nenasadil Barboru Tomešovou.

Není potřeba měnit vítězný tým, pokud to funguje, a doteď to fungovalo. Jestli sehrála nějakou roli nervozita, tak sehrála. To se může stát na jakémkoli jiném závodě.

Ženský tým trénujete necelý rok, co teď na tu čtveřici bude platit? Jak ji dostat ze smutku, zvlášť tu dvojici, kterou čeká závod s hromadným startem.

Gábina nemá být proč smutná, jela perfektní úsek. Postoupila z dvanáctého místa na druhé, k tomu nemám komentář. Verča byla v daleko těžší pozici, protože Jitka nebyla na střelnici moc úspěšná, tak se štafeta propadla. Verča se vehementně snažila dostat ji dopředu, což se ji na ležce stalo osudným.

Čtěte také

Z mého pohledu to uspěchala. Blbě si lehla a celé grupetto (střely během jedné položky, pozn. red.) bylo posunuté na dvě hodiny.

Co se dá dělat do dalších závodů, aby nálada byla lepší. Může tomu pomoct i štafeta mužů?

Taky může, ale tam není co řešit. Prostě to hodit za hlavu a jet dál. Jiné řešení není.

autoři: kyk , vman
Spustit audio