Role pravoslavných v dnešní ruské společnosti

9. září 2007
Výzvy přítomnosti

Rusko se mění. Bohatne a spolu s tím se stává stále sebevědomějším. Zatím ovšem ne natolik, aby projevovalo odvahu dívat se zpříma do tváře také temným epochám vlastní historie.

Výstižně to ilustruje zajímavý paradox, který je k vidění na proslulých Soloveckých ostrovech. Naproti sobě tam stojí starobylý pravoslavný klášter a muzeum gulagu. A zatímco většina západních turistů míří do muzea, domácí dávají až úzkostlivě přednost rozjímavému tichu poutního místa. Jako by chtěli zahlédnout jen to dobré z historie své země. Ironií osudu přitom ruské pravoslaví - v jehož chrámech teď hledají příjemný azyl - nebylo jen obětí bolševického teroru. Nemalá část církve totiž s režimem také spolupracovala.

A vzpomínky na to sílí v Rusku právě teď, když je vztah mezi pravoslavným oltářem a kremelským trůnem opět stále těsnější. Prezident Vladimír Putin už se dokonce nechal slyšet, že blaho ortodoxní církve je i blahem Ruska jako celku.

Jakou roli tedy dnes pravoslavní v ruské společnosti vlastně hrají? To je otázka pro zpravodaje České televize v Moskvě, Josefa Pazderku.

autor: Jozef Greš
Spustit audio