Rolbaři si někdy připadají jako při hraní počítačových her aneb Moderní technologie na sjezdovkách

9. leden 2022 08:33

Řada českých lyžařských areálů hlásí dobré podmínky. V posledních dnech mohli provozovatelé opět uměle zasněžovat. Často jim při tom pomáhají moderní automatizované systémy. Někde pak používají i technologii SNOWSat. Ta díky satelitním údajům a GPS v podstatě online ukazuje, kolik kde přesně sněhu leží.

Technologii SNOWSat používají například ve Skiareálu Špindlerův Mlýn v Krkonoších.

Je 16:30 odpoledne, před malou chvílí na Horních Mísečkách skončilo lyžování. Stojí tu vyrovnané čtyři rolby, které vyrazí do terénu upravovat sjezdovky.

Čtěte také

Do jedné z nich za chvíli nasedneme spolu s Radimem Šolcem, rolbařem a opravářem. „V pravé ruce držím joystick a v levé takový půlvolant. A přede mnou jsou dva monitory. Jeden je SNOWSat a druhý ovládání rolby. Pojedeme teď nahoru na sjezdovku na Medvědín."

Najeli jsme na úplně prázdnou sjezdovku. Když se podíváme na displej technologie SNOWSat, co vidíme? „Povrch je nafocen a naskenován v létě z vrtulníku. A tím, jak je tady výška sněhu, tak jsme o něco výš. Technologie SNOWSat teď změří, o kolik centimetrů jsme výš a barvy potom ukazují výšku sněhové pokrývky.

Sjezdovka na monitoru hraje doslova všemi možnými barvami, jedeme rychlostí zhruba 11 km/hod. Zelená barva se na interaktivní mapě mění v modrou, to znamená, že je pod námi více sněhu.

Čtěte také

„Je to tak. A tu sněhovou hromadu já potom mohu rozhrnout na místa, kde sníh chybí. Rovnoměrně ho rozprostřít."

Vypadá to trochu jako počítačová hra. „Je to trochu takový Game boy."

Rolbař Radim Šolc mne zhruba za čtvrt hodiny vysazuje. Jeho služba ale může klidně trvat až do půlnoci.

Zdeněk Spilka, vedoucí provozu Horní Mísečky - Medvědín ve Skiareálu Špindlerův Mlýn, dává právě pokyny všem rolbám v okolí.

Na počítači ve své kanceláři o nich má dokonalý přehled, stejně tak jako o množství sněhu na svazích. „Když se podíváme na tyto mapy, tak si můžeme přiblížit konkrétní část sjezdovky a také rolbař ví, že tady si může vzít bod a přehrnout ho do místa, kde má málo sněhu."

Technologii SNOWSat tady používají čtvrtou sezónu

Jak zkušený horal Zdeněk Spilka říká, tak se osvědčila. Údržba sjezdovek je díky ní levnější zhruba o 20 procent. „Jsme limitovaní spotřebou vody i energie. A v dnešní době vůbec šla cena elektrické energie neskutečně nahoru, všechno zdražuje, tak tohle je opravdu efektivní nástroj, který nám hodně pomáhá."

Různá čidla mají i sněžná děla

Zdeněk Spilka zde je už 42 sezón, tak může porovnat technologický rozdíl za ty roky. „Když jsem sem v 80. letech nastupoval, tak sněžné systémy už také byly. Ale byly to takové provizorní věci, kdy se stříkala voda za pomocí rozprašovačů. Dnešní technologie se s tím vůbec nadají porovnat."

Technologie SNOWsat díky satelitním údajům a GPS on-line ukazuje, kolik sněhu kde leží

„Přenos družicového systému nám samozřejmě vše zjednodušuje. A myslím si, že jako ve všech dalších oborech, se technologie bude dál vyvíjet do plné automatiky," dodává Zdeněk Spilka.

Jak vyplývá z údajů Asociace horských středisek, tak české skiareály stále více využívají při údržbě sjezdovek různé moderní technologie, nejčastěji se jedná právě o automatizované zasněžovací systémy.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související