Rokytnice bez tepla. „Používáme přímotopy a teplé peřiny,“ říká ředitelka ústavu sociální péče

7. listopad 2022

Stovkám obyvatel Rokytnice v Orlických horách začíná třetí den bez tepla a teplé vody. Dodávky přerušila společnost Ekoenergy Moravia v sobotu ráno kvůli sporům s vedením města ohledně plateb. Omezení se týká i základní školy nebo ústavu sociální péče. Domov na Stříbrném vrchu se snaží pomocí radiátorů temperovat místnosti a topí jenom na nejmenší nutnou teplotu. Více přibližuje ředitelka domova Eva Fremuthová.

Jak to teď vypadá u vás s dodávkou tepla a teplé vody? Jak jste zareagovali?

Čtěte také

Vytápíme pomocí přímotopů a zapůjčených olejových radiátorů. Zatím máme budovy natemperované, protože předtím se topilo. Topení je dostačující, držíme se hygienických limitů. Klienti dostali informaci, že je potřeba se malinko přiobléct, abychom šetřili energie. Nejvíce se temperuje, když se klienti koupou.

Snažíme se řešit situaci všemi možnými způsoby. Posílili jsme vybavení teplými peřinami, instalujeme teploměry do každé místnosti, aby se teplo neřešilo pouze pocitově, ale podle stupňů a hygienických limitů.

Jak to klienti zvládají?

Máme celkem 46 klientů, ale kapacita není úplně plná. Přímotopy jsou používány tak, že vždy je nablízku pracovník, aby hlídal bezpečnost. V nočních hodinách se přímotopy vypínají, protože klienti spí, jsou pod teplými peřinami. Vytápíme především společné místnosti, kde se klienti shromažďují.

Pokud chtějí být klienti na pokojích, tak tam je to teplo regulováno pomocí topných systémů. Snažíme se tam dávat i olejové radiátory, které jsou méně nebezpečné, ale je to všechno pod dozorem zaměstnanců.

Jaké jsou varianty, pokud bude odstávka energií trvat dlouho? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související