Rok ve znamení Babiše. Z ministra financí a vicepremiéra řadovým poslancem a nakonec premiérem

27. prosinec 2017

Jaký byl letošní politický rok šéfa hnutí ANO Andreje Babiše? Nynější premiér a šéf hnutí ANO začínal v lednu ještě jako vicepremiér a ministr financí. V průběhu roku ale musel z vlády expremiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD odejít. Policie ho letos také obvinila kvůli dotaci na Čapí hnízdo. I tak ale Babiš vyhrál podzimní sněmovní volby a svůj poslanecký mandát obhájil. Prezident Miloš Zeman ho po úspěchu ve volbách jmenoval premiérem.

Andrej Babiš začal letošní rok v politice podle průzkumů veřejného mínění jako nejpopulárnější osobnost české politické scény. V lednu poslanci potvrdili zákon o střetu zájmů, takzvaný lex Babiš. Norma, podle některých jejíchž ustanovení by firmy politiků, tedy i tehdejšího ministra financí a předsedy ANO, přišly o možnost ucházet se o dotace nebo veřejné zakázky. Dolní komora přehlasovala veto prezidenta Miloše Zemana. Babiš po hlasování řekl, že jediným cílem zákona je dostat ho z politiky.

Prezident v únoru napadl normu u Ústavního soudu. Babiš nakonec kvůli zákonu vložil akcie svých firem do svěřenských fondů. V březnu zveřejnil závěry zpráv auditorských firem EY a PWC o svých příjmech. Obě potvrdily jeho dřívější vyjádření, že v letech 1996 až 2015 měl celkové příjmy skoro 2,4 miliardy korun. Babiš si nechal zkontrolovat příjmy v souvislosti s kritikou, které čelil kvůli nákupu dluhopisů koncernu Agrofert, který mu do února patřil.

Obě firmy ve svých zprávách potvrdily, že tyto dokumenty nepředstavují audit podle mezinárodních auditorských standardů. Auditoři uvádějí, že zprávy měly prokázat, že Babiš měl dostatečné prostředky pro nákup dluhopisů koncernu Agrofert. Společnost na konci roku 2012, kdy ji Babiš vlastnil, vydala korunové obligace za tři miliardy korun. Vicepremiér nakoupil dluhopisy zhruba za 1,5 miliardy korun. Ze zpráv auditorských firem vyplývá, že do roku 2013, kdy Babiš dluhopisy nakoupil, měl příjmy přesahující 1,8 miliardy korun.

Žhavé mediální jaro a skupina Šuman

V květnu se na twitterovém účtu skupiny Šuman objevily nahrávky, na kterých Babiš diskutoval s novinářem svého bývalého deníku například o tom, kdy zveřejnit materiály o politických soupeřích.

Babiš nakonec podal kvůli twitterovému účtu trestní oznámení. V květnu se také vyhrotil spor mezi ním a tehdejším premiérem Bohuslavem Sobotkou z ČSSD, který skončil nedobrovolným odchodem Babiše z vlády, provázeným odchodem Sobotky z postu předsedy ČSSD a „hůlkovou etudou“ na Pražském hradě.

V křesle ministra financí vystřídal Babiše tehdejší poslanec Ivan Pilný z hnutí ANO. Babiš se tak mohl soustředit na kampaň před sněmovními volbami. Odstartoval ji koncem června na velkolepé oslavě křtu své knihy O čem sním, když náhodou spím v Kongresovém paláci, kde slíbil obří důchody a omezení sociálních dávek. Ve volbách získalo hnutí ANO ve dvousetčlenné sněmovně 78 křesel. Babišovu menšinovou vládu už prezident Zeman jmenoval. Poslance chce premiér požádat o důvěru 10. ledna.

autor: Radiožurnál
Spustit audio