Rok Donalda Trumpa, brexitu i války o Náhorní Karabach. Připomeňte si, jak se proměnil svět

30. prosinec 2020

Americký prezident Donald Trump do roku 2020 nevstupoval v nejlepší kondici, ale vychází z něj snad ještě hůř. Evropská unie se letos nerozšířila, nýbrž naopak zmenšila. Život se v tomto roce převrátil naruby obyvatelům Náhorního Karabachu. A vlastně všem, a to kvůli pandemii covidu-19. Shrnutím nejdůležitějších událostí roku provází David Koubek.

Přívlastek přelomoví se přimykal třeba k americkým volbám. Koronavirová pandemie totiž dost možná způsobila, že se Donald Trump stal po téměř třiceti letech prvním prezidentem Spojených států, který neobhájil mandát. 

Čtěte také

Přitom ještě v únoru mu štěstí přálo: republikánský Senát odmítl návrh demokratické Sněmovny reprezentantů na Trumpovo odvolání. Pak už ale udeřila zmíněná pandemie.

Na konci ledna opustila Velká Británie Evropskou unii a teprve na sklonku prosince se shodla na nových pravidlech soužití a vzájemného obchodu.

Do čela odporu proti běloruskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi se postavila nepolitička Svjatlana Cichanouská, a to poté, co jejího manžela Lukašenkův režim zatkl. Dnes jí naslouchá celý svět, na změnu režimu to ale zatím nestačí.

Lepší rok, než byl ten s číslem 2020, si nejen pro sebe určitě přejí obyvatele Náhorního Karabachu, arménské enklávy na území Ázerbajdžánu. Konflikt tam po léta jakoby dřímal a na konci září propukl naplno. Válka skončila v listopadu podepsáním příměří a mír dodnes střeží ruské síly. Arménští obyvatelé museli značnou část území, která byla třicet let pod jejich kontrolou, opustit.

Co dalšího přinesl rok 2020? Jak lidstvo postoupilo ve znalosti Marsu? Poslechněte si celý Speciál Davida Koubka.

autoři: David Koubek , kac
Spustit audio