Rodina zemřelého výsadkáře dostane čtyřmilionové odškodné, rozhodl odvolací soud

5. květen 2015

Rodina zemřelého výsadkáře Lukáše Syručka dostane od armády odškodné více než 4 miliony korun. Parašutista zemřel před šesti lety při testovacím seskoku s novým padákem. Vrchní soud v Praze potvrdil rozsudek nižší instance, jen bratrovi zesnulého přiznal 100 tisíc korun navíc.

Vdova po Lukáši Syručkovi rozhodnutí soudu přivítala:

„Já jsem ráda, že soud uznal v podstatě vinu Armády České republiky, a doufám, že armáda udělá takové kroky, aby k takovým zbytečným úmrtím nedocházelo."

Ministerstvo obrany podle mluvčího Petra Medka zváží dovolání k Nejvyššímu soudu:

„Pravomocný rozsudek soudu respektujeme, nicméně po obdržení písemného vyhotovení a odůvodnění rozsudku musíme zvážit i využití opravného prostředku. Obecně má rodina vojáka z povolání nárok na odškodné, pokud dojde ke zranění nebo smrti během služby. Ministerstvo obrany v tomto případě už pozůstalým po Lukáši Syručkovi vyplatilo veškerá možná odškodnění.“

Zapletené šňůry ve výzbroji

Výsadkáři Lukáši Syručkovi se při seskoku v Chrudimi v roce 2009 zapletly šňůry padáku do výzbroje. Mladík nestačil včas otevřít záložní padák a zabil se. Podle armády se žádné chyby nedopustil.

Kvůli údajně chybnému otestování padáku čelili obžalobě dva technici, soudy je však osvobodily.

Soudce, znalec, státní zástupce i obhájci se při hlavním líčení shodli na tom, že armáda má na neštěstí velký podíl. Podle znalce byly testy nedbale připraveny.

Armáda už dala 1,57 milionu

Pražský městský soud v listopadu 2013 určil, že ministerstvo má Syručkovým příbuzným zaplatit necelé čtyři miliony korun. Po milionu přiznal manželce zemřelého a jejím dvěma dětem. Matce zesnulého verdikt přisoudil půl milionu, otci 350 000 a bratrovi původně 75 000 korun.

Proti tomuto rozsudku se odvolala jak rodina, tak i stát. Ministerstvo obrany již dříve podle svého právníka zaplatilo manželce a dětem zabitého výsadkáře 1,57 milionu korun.

autor: kla
Spustit audio