Rodina versus kariéra? Práce vždycky bude, děti by nebyly, říká Zdeňka Žádníková

15. květen 2014

„Prožívám svůj divoký sen.“ I to v rozhovoru se Zuzanou Burešovou říká herečka Zdeňka Žádníková, maminka čtyř dětí, když mluví o své rodině. Právě 15. květen je Mezinárodním dnem rodiny.

Své dětství prožila v Hradci Králové, pak studovala v Praze loutkoherectví. Už několik let působí v Dejvickém divadle. Po mnoha letech strávených v metropoli však najednou sebrala sebe i svou početnou rodinu – a odstěhovala se směrem k Dobříši.

„Nejsem městské dítě,“ vysvětluje herečka Zdeňka Žádníková. „Praha mi nedávala prostor pro dýchání.“

Práce versus rodina? To neplatí

Jejímu nejmladšímu Jiříkovi je rok, nejstarší dceři Andrejce je 11. O svých čtyřech dětech v jednom rozhovoru Zdeňka Žádníková prohlásila, že jsou disciplinované, protože se vždy narodily v době, kdy byly divadelní prázdniny. „I když disciplinovaný je možná spíš můj manžel,“ směje se.

„Nikdy mi nic neuteklo,“ dodává. „Jsem typ ženy, která svou mateřskou misi brzy potřebuje začít ředit – a divadlo je pro mě velmi důležité. Můj muž to ví. Vždy v září jsem se tak vrátila do divadla.“

Řada žen dnes začíná o dítěti uvažovat až po třicítce – zvažují možné finanční ztráty i snížení možností uplatnění na pracovním trhu. To Zdeňka Žádníková nezažila. „Jsem jiná generace,“ vysvětluje. „První dítě jsem měla v 27 letech, miminko jsme opravdu chtěli. Práce vždycky bude, děti by nebyly.“

autor: als
Spustit audio

Související