Rodiče a pět dětí, tolik lidí kdysi žilo v nejmenším domku Británie. Hlavní místnost měří jen 4,5 metrů čtverečních

Británie je nechvalně známá svým vysokým nájmem za bydlení. Také proto tamní byty nejsou nijak velké. Například průměrný londýnský byt má necelých 60 m². Nejmenší britské obydlí ale stojí v severním Walesu, v přístavu městečka Conwy. Na své prvenství má dokonce i certifikát. Navštívil ho zpravodaj Jaromír Marek.

„Můžete vstoupit…“ zve návštěvníky dál paní Ann, která domkem provádí. Respektive sedí před ním ve welšském kroji a návštěvníkům rozhrne závěs ve dveřích. „Tohle je kuchyně a obývák v jednom, nahoře je ložnice. A to je všechno,“ dodává.

Nejmenší britské obydlí ale stojí v severním Walesu, v přístavu městečka Conwy

Prohlídka maličkého domku není dlouhá. Přímo z ulice se vstoupí rovnou do maličké místnosti, která má jen 4,5 m². Je zde ale překvapivě všechno: několik poliček, vestavěná skříň, krb, který je zároveň černou kuchyní, a pod schody dokonce vodovodní kohoutek a umyvadlo.

V rohu jsou schody, a když se jimi člověk procpe, octne se v patře. Tam je postel, dva noční stoky a malý krb.

Půl člověka na metr čtvereční

„Dům je tak malý, protože na větší stavbu nebylo místo. Vyplňoval mezeru mezi domy. Postavili ho kolem roku 1570. Za 350 let v něm žilo mnoho rodin. Ta nejpočetnější měla pět dětí,“ vypráví průvodkyně.

Posledním obyvatelem miniaturního domku byl rybář Robert Jones. Ironie tomu chtěla, že nájemník nejmenšího domku v Británii měřil přes metr devadesát. Když musel bydlení opustit, byl prý velmi smutný.

Ložnice v patře je doslova minimalistická

Městská správa totiž v roce 1900 rozhodla, že dům není vhodný k bydlení. Nemá oddělenou kuchyň, což odporovalo novým předpisům. A tak se domek se stal turistickou atrakcí. „Od té doby je to muzeum. Za těch 120 let zde bylo obrovské množství návštěvníků. Na náš nejmenší domek jsme opravdu hrdí,“ zdůrazňuje Ann.

Zaručený rekordman

Je jisté, že domek v přístavu městečka Conwy je opravdu nejmenší v zemi? „Ano. Majitel domku se přátelil s redaktorem místních novin. Domek důkladně změřili a v novinách otiskli, že se hledá nejmenší dům. Přišly jim stovky dopisů z celé země. Všechny navrhované domky navštívili, změřili a tento je opravdu nejmenší,“ potvrzuje průvodkyně.

S nejmenším domkem Spojeného království je spojeno i jedno příjemné prvenství. Platí se v něm nejmenší vstupné – pouhá jedna libra.

autoři: Jaromír Marek , and
Spustit audio

Související