Robin Böhnisch ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Národní park Šumava. Místo, o kterém se v pravidelných intervalech hodně mluví. Co ekolog, to názor, co politik, to názor a obce marně čekají už mnoho let, co vlastně tedy mohou a co ne. A pokud si myslely, že do komunálních voleb bude jasno, tak se spletly. Sněmovna dnes totiž odložila schvalování senátního návrhu zákona o národním parku, který chtěl třeba měnit fungování nejchráněnější šumavské zóny. Jak má vlastně fungovat Národní park Šumava? Budeme se ptát.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPředseda sněmovního výboru pro životní prostředí Robin Böhnisch z České strany sociálně demokratické je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Vítejte, pane poslanče. Dobrý den.

Robin BÖHNISCH, poslanec, předseda sněmovního výboru pro životní prostředí /ČSSD/Dobré odpoledne.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaZdravím vás do našeho studia v Poslanecké sněmovně. Zákon o Národním parku Šumava předložila skupina senátorů kolem senátora Tomáše Jirsy. Vy jste se jím měli zabývat už na této schůzi, tedy na schůzi, která začala právě dnes, ale v tom programu ten bod není, vyškrtl se. Z jakého důvodu?

Čtěte také

Robin BÖHNISCH, poslanec, předseda sněmovního výboru pro životní prostředí /ČSSD/Ty důvody jsou v zásadě tři. Tím prvním důvodem je fakt, že ještě neproběhly debaty o peticích, které se týkají Národního parku Šumava, o dvou peticích. Když to velmi zjednoduším, tak jedna petice kolem pana senátora Jirsy, která má dnes kolem 24 nebo 25 tisíc podpisů. A petice kolem Hnutí Duha, která má dnes něco přes 41 tisíc podpisů. Ty petice prošly petičním výborem, nicméně předpokládám, že budou právě předány do výboru pro životní prostředí a rádi bysme se jim poctivě věnovali ještě před projednáním návrhu zákona.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNo a dobře. Tak petice, to je jedna věc, ale petice asi nejsou jediným důvodem.

Robin BÖHNISCH, poslanec, předseda sněmovního výboru pro životní prostředí /ČSSD/Ano. To je jeden důvod. Ten druhý, ten je nasnadě. Za pár týdnů jsou komunální volby.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA neměli jste odvahu do toho jít.

Robin BÖHNISCH, poslanec, předseda sněmovního výboru pro životní prostředí /ČSSD/Ale kdepak. To je názor pana kolegy Kalouska. Tam je jiný problém. My bychom chtěli, aby starostové byli důležitou součástí té debaty o zákonu. A pokud mají teď před komunálními volbami, my nevíme, zda své posty obhájí, či zad vůbec kandidují a chtěli bychom prostě počkat na nová obecní zastupitelstva a nové starosty, se kterými bychom dál pracovali.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNo ale vy už jste zmínil, že Miroslav Kalousek vám právě předhodil tu věc, že nemáte odvahu jaksi před komunálními volbami o tomto zákoně hlasovat. Ono se to trochu nabízí, protože ty volby budou. A nebylo by fér, pane poslanče, kdybyste právě vy před volbami jasně řekli, co si o tom myslíte? Protože aby se měli ti voliči také podle čeho rozhodovat, víte.

Robin BÖHNISCH, poslanec, předseda sněmovního výboru pro životní prostředí /ČSSD/Ale to přece není jenom od debatě v Poslanecké sněmovně. Politici, ať z jedné nebo druhé názorové strany, své názory publikují, chodí do televize a do rozhlasu. Koneckonců jako jsem tu teď já. A ty názory jsou dostatečně známé, takže určitě nejde o nějaký strach nepouštět se do téhle debaty před volbami.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA kdy tedy bude sněmovna tento zákon projednávat podle vás? Váš odhad.

Robin BÖHNISCH, poslanec, předseda sněmovního výboru pro životní prostředí /ČSSD/Můj odhad je ten, a ten souvisí s třetím bodem, který jsem chtěl zmínit, proč došlo dnes k odložení projednávání toho senátního návrhu zákona, je fakt, že do sněmovny míří, teď je myslím v připomínkovém řízení, změna zákona o ochraně přírody a krajiny iniciovaná Ministerstvem životního prostředí, která by měla dorazit do sněmovny do konce roku. Předpokládám, že ty oba zákony by potom byly posuzovány vzájemně na jedné, na stejné schůzi.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNo a nemyslíte si, že se ty zákony trochu vylučují spolu vzájemně?

Robin BÖHNISCH, poslanec, předseda sněmovního výboru pro životní prostředí /ČSSD/Oni s do určité míry vylučují, protože ten zákon z Ministerstva životního prostředí by měl vyhlásit a pracovat se všemi národními parky v České republice. Nastavit nějaká jasná, obecná pravidla a pak se věnovat dílčím způsobem specifikům jednotlivých národních parků. Ale to nevadí k tomu, abychom ty zákony posoudili v podobném čase...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNo ale oba zároveň asi neprojdou, pane předsedo.

Robin BÖHNISCH, poslanec, předseda sněmovního výboru pro životní prostředí /ČSSD/To ano. To bezpochyby.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTo je bezpochyby. Takže asi projde jenom jeden. A vy si myslíte, že to bude který?

Robin BÖHNISCH, poslanec, předseda sněmovního výboru pro životní prostředí /ČSSD/Já předpokládám a jsem příznivcem toho, aby finálně prošel ten vládní, to znamená novela zákona o ochraně přírody a krajiny, který my známe pod pojmem 114.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaDobře. Ale právě například Antonín Schubert, což je starosta Modravy, tak ten říká, že ten ministerský návrh působí prozatím velmi rozpačitě, jakoby samotné ministerstvo nevědělo, na kterou stranu se ve svém návrhu přiklonit. Zda na stranu ekoaktivistů nebo na stranu místních obyvatel a široké veřejnosti. Vy z toho nemáte takový dojem, že zkrátka to, co předkládá pan ministr životního prostředí, že působí trochu tak, že vlastně neví, komu se chce víc zalíbit?

Robin BÖHNISCH, poslanec, předseda sněmovního výboru pro životní prostředí /ČSSD/Ale tak ta debata o Šumavě je samozřejmě velmi náročná, je politická. Možná víc, než by měla. Je třeba říct, že ani ten senátní návrh zákona není právě vzorem legislativní kvality. Navíc ta změna zákona o ochraně přírody a krajiny z dílny Ministerstva životního prostředí je v připomínkovém řízení, to znamená, není to ještě hotový materiál, který bychom mohli snadno odsoudit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle tak já nechci, abyste ho odsuzoval, ale vy říkáte, že ten návrh, který vám přišel z ministerstva a který samozřejmě vy jste měl asi už možnost nějakým způsobem se s ním seznámit, že je vám sympatičtější než to, co vám posílají senátoři. Můžete vypíchnout, co tam je lepší? S ohledem právě na Národní park Šumava, než v tom návrhu, který jste dostali ze Senátu?

Robin BÖHNISCH, poslanec, předseda sněmovního výboru pro životní prostředí /ČSSD/Tak on je lepší v každém případě z toho filozofického hlediska, že chce pojmout pod sebe všechny národní parky, nastavit jasná, obecná pravidla přesto, že každý park má potom samozřejmě svoje specifika. Koneckonců kvůli tomu byl vyhlášen. A těm se má věnovat taky. To znamená, já jsem velký zastánce toho, abychom měli pro všechny národní parky seznam základních pravidel, a pak se dál věnovali specifikům jednotlivých národních parků. To je jedna věc. Druhá věc je ten senátní návrh, kde například se mluví o prioritě lesního zákona v případě péče o lesy v Národním parku Šumava, což je z mého hlediska nepřijatelné.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaŘíká předseda sněmovního výboru pro životní prostředí Robin Bönisch z České strany sociálně demokratické, který je a zůstává hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Tak pojďme zůstat u toho návrhu, který vám přišel z Ministerstva životního prostředí a který počítá například s tím, že by bezzásahová zóna v těch národních parcích měla být 23% území parku pro příští tři roky. To je vám bližší také než to, s čím počítá ten senátní návrh? Protože tam se mluvčí, že by to mohlo být až 26,5% v případě národního parku na Šumavě.

Robin BÖHNISCH, poslanec, předseda sněmovního výboru pro životní prostředí /ČSSD/Tak v první řadě, abych neformuloval tu věc tak, že ten návrh z Ministerstva životního prostředí již přišel. On samozřejmě existuje v nějaké neprodiskutované podobě právě v meziresortním, respektive připomínkovém řízení. Kdežto ten senátní návrh už je prostě teď na stole.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaFyzicky ve sněmovně. Ano. To jsme si ujasnili tady tuto nuanci. A teď zpátky k tomu, jak velká by měla být ta bezzásahová zóna, protože to je věc, kde opravdu má každý různý názor, a pokud správně mám informace, tak ten ministerský návrh počítá s 23% bezzásahové zóny, senátoři mluví o 26,5, no a ekologové, ti by vůbec nejraději byli, kdyby 50% toho území Národního parku Šumava bylo bezzásahovou zónou. Váš názor, pane předsedo?

Robin BÖHNISCH, poslanec, předseda sněmovního výboru pro životní prostředí /ČSSD/Tak můj názor je ten, že nemá smysl teď hádat se o jednotlivá procenta bezzásahové či první zóny, protože to by měla určit příroda tím, jak ji necháme se vyvíjet. To znamená, my si nemůžeme dnes určit, že za tři, pět, patnáct, dvacet nebo třicet let určíme tolik a tolik prvních bezzásahových zón. My budeme prostě muset v průběhu existence parku a těch zón vyhodnocovat, kam se příroda posunula a co je dostatečně reprezentativní na to, aby bylo do budoucna v dalších letech zařazeno do první zóny.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTo znamená, pokud správně rozumím vašim slovům, pane předsedo, že vy si dokážete představit, že by v tom zákoně žádná taková procenta nebyla?

Robin BÖHNISCH, poslanec, předseda sněmovního výboru pro životní prostředí /ČSSD/My můžeme vyjít z toho, co existuje teď nebo co po prvních průzkumech nebo k tomu, co už bylo vyhodnoceno, bude zařaditelné do první zóny. To ano.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak teď víme, že v případě...

Robin BÖHNISCH, poslanec, předseda sněmovního výboru pro životní prostředí /ČSSD/Můžeme mít startovací linii, ale nemůžeme si v žádném z návrhů určovat čistě percentuelně, co bude zařazeno za několik let.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak teď se mluví o tom, že na Šumavě momentálně ta takzvaná první zóna, taková ta nejpřísněji chráněná zóna, je zhruba 13% území. Proto vy říkáte, že bychom to měli nechat na přírodě a nemluvit přírodě do toho, jak si to sama určí, tu zónu, která bude nejchráněnější. Proto se ptám, vy si dovedete představit, že byste ta procenta zcela vyškrtli, ať už teď, a teď bez ohledu na to, jestli se bude schvalovat ten ministerský nebo ten senátní návrh, že by tam nic takového napsáno nebylo?

Robin BÖHNISCH, poslanec, předseda sněmovního výboru pro životní prostředí /ČSSD/Nedovedu si úplně představit vyškrtnout a couvnout z toho stávajícího stavu. Konečně to navýšení je dáno především tím, že ty jednotlivé rozptýlené cenné zóny, kterých je spoustu, budou zceleny do větších celků. To je nárůst těch procent v těch prvních, v tom prvním období.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle nenavyšoval byste to z těch 13%.

Robin BÖHNISCH, poslanec, předseda sněmovního výboru pro životní prostředí /ČSSD/Teď se přiznám, že vám nerozumím.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNo ne, já totiž nerozumím té vaší odpovědi, protože vy jednou říkáte, že by se, že byste to nechal na přírodě a že prostě nechcete připustit takovou tu debatu o tom, kolik procent má být ta bezzásahová zóna, tak já se ptám, jestli tedy by to mohlo zůstat, ten současný stav, který je nějakých 13%, a vůbec by se neoperovalo s tím dalším zvýšením, se kterým počítá ať už ta ministerská, ten ministerský nápad nebo ten, který přichází ze Senátu.

Robin BÖHNISCH, poslanec, předseda sněmovního výboru pro životní prostředí /ČSSD/Už vám rozumím. Ne. To musíme rozdělit do dvou kroků. Máme 13% velmi rozptýlených prvních zón, které prostě chceme sloučit. A s tím nemá myslím problém vůbec nikdo. Daleko lépe se dohlíží a daleko lépe se vyvíjejí scelené první zóny. To znamená, propojíme stávající první zóny, a pak můžeme dosáhnout nějakých 23, 26%. To je první krok. A jestli je to 23 nebo 26, omlouvám se, to není úplně rozhodující. Ale ta debata z mé strany byla o tom, jak postupovat do budoucna, zda se ty čísla nárůstu první zóny nějak zákonně definovat anebo nechat tu věc na přírodě, na vyhodnocení a popřípadě potom tu legislativu nadále měnit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA tam vy jste toho názoru, že by jste to nechal zkrátka na přírodě a nějakým způsobem to tedy nenavyšoval zákonem.

Robin BÖHNISCH, poslanec, předseda sněmovního výboru pro životní prostředí /ČSSD/Dejme tomu po tom vyhodnocení po patnácti nebo dvaceti letech, jak o tom koneckonců mluví ty návrhy s tím, že bysme se věnovali plánu péče, popřípadě i změně legislativy, ale až po vyhodnocení toho, kam ta příroda postoupila.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTo znamená, že vy trochu dáváte i zapravdu tomu, co říká prezident Miloš Zeman, kterému se rozhodně nelíbí, že by se měly zvyšovat ty bezzásahové zóny a říká, že pokud by se zvýšily, tak že by ten zákon on vetoval. Tak v tomto směru jste zajedno s panem prezidentem?

Robin BÖHNISCH, poslanec, předseda sněmovního výboru pro životní prostředí /ČSSD/Ne, já panu prezidentovi v tomhle ohledu nerozumím, protože já myslím, že s ním nesouhlasím. Já říkám, že to musíme nechat na přírodě. Ono finálně, domnívám se, za několik let bude skutečně nějakých 50 až 55% Šumavy ve stavu, kde by si zasloužily být v první zóně. Jen to nechci předjímat nějakou úpravou nyní.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaProtože pan prezident říká, že bezzásahová zóna parku by měla být minimalizována, aby byla poskytnuta ochrana živočichovi, který se jmenuje člověk. Co je podle vás důležitější? Chránit živočichy anebo chránit člověka? Jak rozumíte slovům prezidenta Miloše Zemana?

Robin BÖHNISCH, poslanec, předseda sněmovního výboru pro životní prostředí /ČSSD/Přiznám se, že tahle debata s panem prezidentem mi není úplně příjemná. Já jí úplně nerozumím. Zřídili jsme národní park jako místo pro ochranu vynikajících přírodních hodnot. Samozřejmě v Národním parku Šumava jsou dnes obce, které se musí do určité míry rozvíjet. Na druhou stranu v době vzniku obce souhlasily se vznikem parku. A v každém případě z tohoto hlediska musí strpět i nějaká omezení, která souvisí s tím, že jsou obklopeny národním parkem. Já jsem minulý týden asi dvě hodiny seděl s panem starostou Schubertem. A nesetkali jsme se poprvé. Já už jsem ho navštívil i na Modravě a překvapí vás, že my jsme ve většině názorů zcela zajedno. On ode mně odcházel na jednání na Pražský hrad s panem prezidentem Zemanem, takže nedá se říct, že bychom nediskutovali a že bychom se navzájem vyhýbali a já stojím o to, aby ta debata byla poctivá a otevřená.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaStarosta Kvildy Václav Vostradovský řekl před pár týdny v regionálních denících toto, Šumavě, ale i národnímu parku, chybí řád. Pravidla se tu neustále upravují, s každým novým ředitelem Správy parku i ministrem byla jiná pravidla. Zákon je zákon. V tom se asi shodnete všichni, že národnímu parku nějaký řád, popřípadě zákon chybí.

Robin BÖHNISCH, poslanec, předseda sněmovního výboru pro životní prostředí /ČSSD/Tak zákon chybí Šumavě a dalším několika národním parkům už z ústavního hlediska, protože parky se mají zřizovat zákonem. Teď vlastně většina z nich funguje díky nařízení vlády. To ano. Na druhou stranu některá kritéria požadavků na chování v národních parcích jasně stanoví zákon 114 o ochraně přírody a krajiny. To znamená, ta věc není tak závažná, jak někteří starostové líčí. Koneckonců velký vliv správy na chod národního parku, správy národních parků na chod národního parku předpokládá i ten senátní návrh. To znamená, ministr životního prostředí samozřejmě bude odvolávat či jmenovat ředitele národního parku i podle těch plánovaných úprav.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaKdyž už zmiňujeme ten návrh, který putuje do Poslanecké sněmovny ze Senátu, ekologové tvrdí, že ten zákon z dílny Senátu počítá s převedením 770 hektarů pozemků z nejpřísněji chráněné části Šumavy do takzvané třetí zóny. Já nechci znovu otevírat tu debatu o těch zónách, ale ekologové tvrdí, že jsou to pozemky, které patří třeba finančníkovi Zdeňkovi Bakalovi nebo lidem blízkým jihočeské Občanské demokratické strany. Dostal jste tyto výhrady od ekologů?

Robin BÖHNISCH, poslanec, předseda sněmovního výboru pro životní prostředí /ČSSD/Já jsem se dneska seznámil, asi jako další poslanci, s tiskovou zprávou Hnutí Duha. Přiznám se, že já osobně se nechci pouštět do spekulací ohledně developerských projektů a podobně. To by bylo nepoctivé. Já jsem tu věc nenastudoval. A jakkoli můžu těmto zprávám Hnutí Duha a dalším organizacím důvěřovat, je třeba říct, že developesrké projekty jsou do značné míry otázkou trhu a pokud dnes developeři vidí prázdné apartmánové domy v Krkonoších, nemyslím si, že by bylo otázkou nejbližších let, že by se budovaly na Šumavě a nepodezírám ani starosty šumavských obcí z nějakých nekalostí. Já mám vůči tomu senátnímu návrhu zákona řadu daleko jiných připomínek.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže toto si myslíte, že vůbec není téma, že by tam někdo chtěl rozvíjet ve velkém turistický ruch, protože on tam stejně už ten turistický ruch a víc si myslíte, že by se tam různých areálů a hotelů neuživilo?

Robin BÖHNISCH, poslanec, předseda sněmovního výboru pro životní prostředí /ČSSD/Neříkám, že nijak, že to nemá hodnotu, ten argument, jen říkám, že by bylo nepoctivé, abych o tom diskutoval já, protože jsem neměl dost příležitostí seznámit se s touhle věcí.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA je to věc, pane poslanče, kterou třeba vy jako šéf výboru budete nějakým způsobem prověřovat? Že se budete informovat o tom, jestli třeba tam mohly být nějaké lobbistické zájmy za tady tímto návrhem zákona, který přišel ze Senátu a pod kterým ale nejsou podepsáni pouze senátoři z Občanské demokratické strany, jsou tam i třeba členové vaší strany. Tak je to věc, po které vy půjdete, kterou se třeba budete zabývat nějak trochu víc?

Robin BÖHNISCH, poslanec, předseda sněmovního výboru pro životní prostředí /ČSSD/Tak v každém případě nechci z výboru pro životní prostředí v Poslanecké sněmovně dělat vyšetřovací komisi. Na druhou stranu chtěl bych, aby náš výbor dřív než kdykoli v minulosti sehrál v diskusi o Šumavě, popřípadě obou návrzích zákona významnou roli. Ať už tím, že vytvoří nějaký kulatý stůl mezi starosty, správou, ministerstvem a dalšími zainteresovanými.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle není to tak, že byste vyloženě šel po tom, co vám pošle nějaká ekologická organizace?

Robin BÖHNISCH, poslanec, předseda sněmovního výboru pro životní prostředí /ČSSD/Tak já se s tím samozřejmě rád seznámím, ale opakuji, my nejsme příslušní k tomu býti nějakou vyšetřovací komisí v téhle věci.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA ještě možná jedna věc. Víte, člověk slyší velmi často o Národním parku Šumava. Ta debata se vede opravdu mnoho let. Není trochu ta situace zablokovaná? Už jenom tím, že vlastně my tady máme dnes jeden návrh ze Senátu, Ministerstvo životního prostředí chce svůj návrh. Potom tu máme ekology, kterým se v podstatě nelíbí ani jeden návrh, protože by tam chtěli sami, aby se 50% parků udělalo úplně co nejekologičtější. Jak dlouho ještě může trvat vlastně tato debata? Nemůže to být ještě úplně v pohodě dalších dvacet let, kdy tady budeme debatovat o tom, jak mají vypadat zóny a kde se může stavět a kde už by se nemělo stavět ani za mák?

Robin BÖHNISCH, poslanec, předseda sněmovního výboru pro životní prostředí /ČSSD/Předpokládám, že tak dlouho už to nebude. Nedávno vyhlašovali Němci nový národní park Schwarzwald. A je to ukázka toho, jak se mělo postupovat v tehdejším Československu, dnes v Česku v době vyhlašování šumavského národního parku. V tom Schwarzwaldu dostalo 120 tisíc domácností dotazníky, probíhaly besedy s občany, vytvořilo se sedm pracovních skupin a samozřejmě spousta lidí nesouhlasila s vyhlášením národního parku. Část z nich ustoupila. Sešlo se spoustu občanských sdružení, iniciativ pro zřízení parku i proti zřízení parku a ten park byl nakonec vyhlášen. Ale ta veřejná debata byla neuvěřitelně bohatá, zajímavá a poctivá. A obávám se, že to, že tohle neproběhlo na začátku devadesátých let o Šumavě, to jsou ty plody toho, co sklízíme dnes.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA to znamená, myslíte, že už to nejde dohnat? Že nemůžeme takovou debatu ještě rozjet v roce 2014 anebo to bychom se právě zdrželi ještě o mnoho, mnoho dalších let?

Robin BÖHNISCH, poslanec, předseda sněmovního výboru pro životní prostředí /ČSSD/Tak často je to dnes takový dialog hluchých a dialog přesvědčených. Já si myslím, že ta debata má pořád smysl, ale bohužel už je tam dneska tolik iracionality a nesnášenlivosti, že dostat ty lidi ke kulatému stolu a dohodnout opravdu dobrý kompromis, který bude hodný toho jména, to nebude úplně lehké.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže ani pro vás jako pro politiky myslíte, že nebude jednoduché ve sněmovně najít dobrý kompromis, který by potom jednak nevetoval prezident a který by jaksi vyřešil tu situaci, kterou dnes máme v Národním parku Šumava?

Robin BÖHNISCH, poslanec, předseda sněmovního výboru pro životní prostředí /ČSSD/Lehké to určitě nebude, ale věřím tomu, že se nám to podaří.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaŘíká předseda sněmovního výboru pro životní prostředí Robin Böhnisch z České strany sociálně demokratické, který byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Děkuju za to. Na shledanou.

Robin BÖHNISCH, poslanec, předseda sněmovního výboru pro životní prostředí /ČSSD/Na slyšenou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA na Radiožurnálu vás za chvilku čekají další zprávy. Helena Šulcová přeje dobrý poslech.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: heš
Spustit audio