Robert Redford nejen o svém přátelství s Morganem Freemanem

2. červenec 2005

Na slavnostním zahájení převzal jednu z cen i americký herec, producent a režisér Robert Redford. Ten se při té příležitosti pro Český rozhlas rozpovídal o svém přátelství a spolupráci s Morganem Freemanem, o pozvání od Madelain Albrigthové nebo vzpomínal na komediální western Butch Cassidy a Sundance Kid.

Festival bude otevřen vaším filmem Butch Cassidy and Sundance Kid. V této souvislosti bych se ráda zeptala, jak se díváte na možnou další spolupráci s Paulem Newmanem. Spekuluje se o tom, že on by rád s vámi ještě točil...

To jsou jen spekulace. Budeme natáčet, jen pokud všechno bude v pořádku - podmínky i příběh. Skutečně teď plánujeme společný projekt, ale dokud se neuskuteční, tak tady není o čem mluvit.

Právě jste dokončil film An Unfinished s Morganem Freemanen, jaké to bylo, spolupracovat s ním po pětadvaceti letech?

Bylo to naprosto úžasné. Jsme s Morganem staří přátelé a před mnoha lety jsme spolu natáčeli film Brubaker, při kterém jsme se spřátelili a to přátelství nám vydrželo dodnes. Film, který jsme právě dotočili, by měl mít premiéru ve Spojených státech v září. Je to nádherný snímek o jednom vztahu, takže jsme měli příležitost si spolu s Morganem to hraní opravdu užít.

Velmi mnoho postav, které jste hrál, mělo takovou dobrodružnou povahu nebo to byli sportovci. Je pro vás osobně zajímavý takový způsob života hráče s osudem?

Já prostě takový jsem. Věřím, že risk je v životě důležitý. Nebezpečí jsem tak moc nevnímal. Možná sportování může být opravdu riskantní, sport je vždy spojený s rizikem. Ale stojí mi to za to, protože si pak člověk může opravdu užít. Samozřejmě, když člověk zestárne, tak už to není tak jednoduché, ale i tak si nedovedu představit nic vzrušujícího a nového, co by bylo bez rizika. Vzhledem k tomu, že tu na Zemi nejsme moc dlouho a ani nevíme, jak dlouho to vlastně bude trvat, nevím, proč bychom toho času neměli využít. A to se bez rizika neobejde. Pokud chceme žít bezpečně, nikam se nedostaneme.

O vás je dobře známo, že na filmové festivaly často nejezdíte, krom festivalu SunDance, který sám pořádáte. Do Karlových Varů jste ale přijel, a to díky přímluvě Madelain Albrightové. Čím vás přesvědčila?

A jak si myslíte, že se stala ministryní zahraničí? (Smích.) Je to velice silná osobnost, mám ji rád, je především přítelkyní, ale krom toho i výborným a dobrým člověkem a navíc má dobré přesvědčovací schopnosti. Před rokem za mnou přišla a ptala se: "Jak by se ti líbilo, jet do Prahy?" Odpověděl jsem, že bych do Prahy jel opravdu rád a co mám pro to udělat. Říkala, že mi tady chtějí předat ocenění, tak jsem souhlasil. Už předtím jsem se také dlouho snažil sejít s Václavem Havlem, vzájemně jsme si dopisovali, ale nepodařilo se nám se sejít. Takže jsem tady nejen díky Madelain Albrightové a ocenění, ale i kvůli setkání s Havlem. Samozřejmě je ale pravda, že to celé začala ona.

autor: leš
Spustit audio