Riziko ledovky je večer minimální. Objevit se může zase ráno, tvrdí meteorologové

18. prosinec 2016

Ledovka komplikovala od nedělního rána dopravu v celém Česku. Na dálnici D1 se na kluzké a namrzlé silnici srazilo 17 aut a kvůli odklízení nehody pak byla na několik hodin uzavřená. Před namrzlými silnicemi i chodníky varují meteorologové i dnes večer a v noci. Nad většinou území totiž stále prší, někde déšť přechází i ve sněžení.

Na většině území by večer a v noci mělo postupně převažovat zataženo mlhavo, ale během noci jenom ojediněle se sněžením.
V polohách pod 300 m se bude vyskytovat déšť se sněhem nebo déšť. Jenom z počátku se ještě mohou ojediněle vyskytovat mrznoucí srážky, ale riziko ledovky je podle meteorologů opravdu minimální.

„Bude to klouzat i během noci i ráno. Očekáváme teploty pod nulou, minima od -1 do 3° C. Mokré povrchy budou namrzat a bude se tvořit náledí, případně zmrazky z roztátého sněhu,“ říká Jana Hujslová, meteoroložka z ČHMÚ.

Ledovka tak spíše hrozí na pár místech. Dělá se jenom výjimečně, protože v místech, kde padá déšť se sněhem nebo déšť, jsou teploty nad nulou.

„Ráno to bylo horší, protože úzké pásmo deště přecházelo do teplot, které byly pod nulou, povrchy byly hodně podchlazené a déšť na nich namrzal a vytvářel tu nebezpečnou ledovku,“ dodává meteoroložka.

autor: kso
Spustit audio