Říkejte, že se máte skvěle, a Bůh vám ukáže, že se můžete mít i líp, radí v nové knize Palán

11. červenec 2020

Na svém kontě má několik desítek knih. Dvakrát byl nominován na Magnesii Literu a jeho kniha o šumavských samotářích byla v anketě Lidových novin zvolena Knihou roku. V letošním roce Aleši Palánovi vyšla kniha nazvaná Rady pánu Bohu, jak vylepšit svět, která se od jeho dosavadní tvorby v mnohém liší.

Spisovatel a novinář Aleš Palán je známý především pro své knižní rozhovory s nejrůznějšími osobnostmi i „obyčejnými“ lidmi. Na pulty obchodů se před nedávnem dostala jeho další kniha Rady pánu Bohu, jak vylepšit svět, která obsahuje čtyřicet rad, co by Bůh měl udělat jinak.

Čtěte také

„Když si zapneme internet nebo televizi, je tam spousta lidí, kteří Hospodinu umí poradit. Já jsem ten název zvolil takhle provokativní proto, aby nikoho nenapadlo vzít to vážně. Ale už se mi stalo, že to někdo vážně vzal a zeptal se mě, jestli mám opravdu ten ‚sitzfleisch‘ na to radit pánu Bohu. Nemám. Já mám dost potíží sám se sebou,“ komentuje hlavní námět i název knihy její autor.

Netradiční je pro autora knižních rozhovorů i formát jednotlivých textů. „Jsou to takové ‚dumačky‘. Když jsem kdysi dělal knížku rozhovorů s Jiřím a Danielem Reynkovými a Jiří překládal Pourratovy pohádky, ukázal mi ty originály. Já francouzsky neumím. Ale skutečně tam některé pohádky byly jenom anekdota nebo takový zasněný příběh bez pointy. A byly to pohádky, které Henri Pourrat reálně sesbíral mezi Francouzi. Tohle mi možná nevědomky tak nějak uvolnilo možnosti,“ popisuje Palán, kde našel inspiraci k netradičnímu literárnímu útvaru.

Ovšem vzápětí nabízí i mnohem prozaičtější vysvětlení: „Rady pánu Bohu jsem napsal propiskou do sešitu. Bylo to jiné. Pomalejší. Opravování a dotesávání tam bylo míň, než kdybych to psal jako v podstatě všechny ostatní knihy rovnou do počítače. Skvělé na tom bylo taky to, že člověka pak bolí ruka. A možná to byl ten důvod, že ty fejetony, nebo co to je, jsou krátké. Může za to zkrátka to, že mě bolela ruka a říkal jsem si, že to musím hnát rychle k závěru.“

Jak se máš? Super!

Podle jedné z rad Aleše Palána by člověk měl na otázku pátrající po tom, jak se dneska má, vždy odpovědět, že skvěle.

„To je rada, kterou jsem si vypůjčil od chasidského rabína Nachmana. Ten říká, že když se tě Hospodin nebo i bližní zeptá, jak se máš, a ty řekneš, že špatně, pán Bůh ti řekne ‚tomuhle ty říkáš špatně? Já ti teprve ukážu, co je to špatně‘. Ale platí to i naopak. Ačkoliv nám není lehko, ale řekneme, že je to super, že se máme velmi dobře, tak Hospodin nás uslyší a řekne: ‚Tomuhle ty říkáš, že se máš skvěle? Já ti teprve ukážu, co je to mít se skvěle.‘ Tohle je vlastně rada, kterou jsem se řídil už dřív. Tedy v situacích, kdy si na to vzpomenu,“ říká spisovatel.

„Milý pane Bože, já myslím, že se shodneme. Když se podívám kolem sebe a ty shlédneš dolů, nebo jakým směrem to k nám vlastně máš, bude nám oběma jasné, že tenhle svět se ti povedl. Opravdu. Nevím, jak je to na jiných planetách, které jsi stvořil nebo na nich právě makáš, ale tady je to super.“
Aleš Palán, Rady pánu Bohu, jak vylepšit svět

„Ty rady se vlastně týkají mě. Proč to neprozradit. Potřeboval jsem si ujasnit nějaká svoje selhání, svoje slabosti a strachy. A potřeboval jsem si o tom s někým pokecat, takže tohle je taková forma pokecání s imaginárním nebo reálným pánem Bohem,“ přiznává Palán, co stálo u zrodu jeho nejnovější knihy.

Čtěte také

Netradiční námět i literární forma znamenaly pro Aleše Palána také pochybnosti o tom, zda je kniha vůbec dobrá. „Když jsem psal o šumavských samotářích, myslel jsem si, že to nebude v podstatě nikoho zajímat, že je to jen okrajové téma. Ale zároveň, jak jsem těch knih rozhovorů udělal zhruba třicet, tak jsem věděl, že to není úplně blbé. Což naopak u téhle knihy Rady pánu Bohu, jak vylepšit svět jsem si nebyl zcela jistý. A abych pravdu řekl, byť ty ohlasy jsou příznivé, tak si pořád nejsem úplně jistý, že to není blbé a naivní,“ přiznává autor.

„Rukopisy jsem nesl nakladateli s tím, že mě může klidně poslat do háje. A když mě poslal do tiskárny, tak jsem byl opravdu překvapený,“ dodává.

Další rady

V současnosti vzniká pokračování této knihy. Impulzem k dalším radám se stala situace kolem šíření nemoci covid-19. „To jsem nestihl v knížce vychytat, tak myslím, že je potřeba ještě něco poradit,“ říká Palán.

Obavy z koronaviru navíc spisovateli narušily plány a přípravu dalších knih. „Mám rozdělaných několik knih rozhovorů, ale z opatrnosti nebo svého vlastního strachu jsem nemohl za těmi respondenty ani jezdit. A když ta čísla trošku spadla, stejně jsem si netroufl ty rozhovory dělat. Ta nákaza by se stala ústředním tématem našich dialogů. A já jsem zamýšlel dělat trošku nadčasovější rozhovory, takže jsem tomu potřeboval dát nějakou pauzu. To byla ta situace, kdy jsem začal psát dalších čtyřicet rad.“

Ještě před vydáním tohoto pokračování se ale na pulty knihkupectví dostanou jiné Palánovy texty.

„Před pár dny nebo týdny vyšel sborník devatenácti autorů nazvaný Za oknem. Napsali jsme to všichni zdarma a devatenáct procent z prodeje budeme věnovat na boj s covidem-19. No a když nám ten covid tak zuřil a já jsem se v tom potřeboval nějak zorientovat a nacházel jsem spoustu fake news, tak jsem si říkal, že by bylo potřeba mít nějakou populárně-naučnou, ale zároveň čtivou knihu o tom, jak to s těmi viry opravdu je. Proto jsem oslovil docenta Jana Konvalinku, prorektora Univerzity Karlovy pro vědu, který se virům věnuje třicet let a má je rád. A já už dneska díky němu chápu, že se i na virech dá něco mít rád,“ odkrývá Palán, na čem aktuálně pracuje.

Výsledkem této spolupráce by měla být knížka, která vyjde zhruba někdy v říjnu. „A bojím se, že bude ještě aktuální,“ uzavírá její autor Aleš Palán.

Poslechněte si celý rozhovor Vladimíra Kroce se spisovatelem Alešem Palánem. Společně rozebírali také to, jaký je rozdíl mezi rozhlasovým a knižním rozhovorem, nebo proč je tak důležité, aby lidé snili.

autoři: Vladimír Kroc , Ondřej Skácel
Spustit audio

Související