Řidiči, pozor! Na prohlídku před 65. narozeninami zajděte s předstihem

31. březen 2015
Žurnál servis

Na Žurnál servis se obrátila posluchačka, která se blíží k 65. narozeninám, a tak bude potřebovat potvrzení od lékaře, že je způsobilá k řízení automobilu. Zajímalo ji, s jakým předstihem si má potvrzení vyřídit a jaká vyšetření ji kvůli tomu čekají. Odpovídal Tomáš Neřold, mluvčí ministerstva dopravy.

Ten rozhodně doporučuje nečekat na poslední chvíli. „Zákon konkrétně říká, že řidička nebo řidič musí prohlídku absolvovat nejpozději v den, kdy dovrší 65 let, na druhé straně potřebujeme, aby prohlídka byla aktuální, takže nemůže být starší půl roku. Takže naše doporučení pro posluchačku je takové, že by měla lékaře navštívit půl roku před tím, než dosáhne věku 65 let,“ radí mluvčí.

Jak bude prohlídka probíhat, to se nedá úplně jednoznačně říci. Záleží na tom, jak konkrétně na tom řidič je – praktický lékař zná anamnézu svého pacienta, a na jejím základě provede vyšetření a případně si vyžádá další posouzení od specialistů.

„Obecně se dá říci, že lékař by se měl zaměřit na jakékoli nemoci, které člověka omezují při řízení. Součástí té prohlídky je orientační vyšetření sluchu, zraku, rovnováhy, ale také třeba také neurologické vyšetření,“ vypočítává Neřold.

Řidič by také měl myslet na to, že ho praktik může poslat na vyšetření ke specialistovi – týká se to především případů, kdy už pacient v péči nějaké specialisty (lékaře či klinického psychologa) je – a že to může nějakou dobu trvat.

„S tím je třeba počítat, aby se to stihlo během toho půl roku vyřídit. Řidičům proto doporučujeme, aby návštěvu lékaře nenechávali na poslední chvíli,“ uzavírá mluvčí. Pokud totiž sednete za volant bez prohlídky, může vás to stát až 10 tisíc korun a až na rok vám může být zakázáno řídit.

Měli bychom také vědět, že člověku nemusí být 65 let, aby ho zdraví „připravilo“ o řidičské oprávnění. Lékaři, kteří vyšetřují řidiče – praktici, ale i specialisté –, totiž mají povinnost hlásit úřadům, pokud se stav jejich pacienta změní a už nejsou nadále způsobilí k řízení.

Úředníci jsou povinni prověřit zdravotní stav řidiče i v případě, že je na to někdo upozorní – například pokud si soused všimne, že obyvatel sousedního domu sedá za volant, i když má vážné problémy s pohybem nebo třeba se zrakem. Úřady by pak měly oprávnění nebezpečnému řidiči odebrat.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio