Řidiče trápí ledovka. Meteorologové zesílili a prodloužili výstrahu

1. prosinec 2014

Východní Čechy a Moravu trápí od dnešní noci ledovka. Meteorologové navíc vydali další varování. Ledovka bude pokračovat až do úterního večera. Největší problémy měli řidiči v Karlovarském kraji, na jižní Moravě a hlavně na Vysočině.

V Náměšti nad Oslavou a okolí bylo kolem šesté hodiny mrznoucí mrholení a teplota je kolem -2 stupňů Celsia. I na Třebíčsku hasiči společně s policií uzavírají silnice, které jsou zablokované popadanými stromy a větvemi.

Ledovka se tvoří i na Jihlavsku a Žďársku. Nejhůře je na tom ale Třebíčsko, kde jsou silnice pokryté ledem. Některé museli hasiči společně s policií kvůli popadaným stromům uzavřít.

V současné chvíli se už podařilo zprůjezdnit úseky mezi Opatovem a Heralticemi a také silnici z Lipníka do Zárubic a lesní úsek z Budkova do Lomů na Jemnicku.

Aktuálně ale silničáři zavírají úsek Bítovánky - Cidlina, protože hasiči prý prohlásili, že je tam tolik nakloněných stromů, že kdyby to měli prořezávat, tak by museli pokácet půlku lesa.

Dříve uzavřené úseky jsou už v těchto chvílích posypané a s opatrností průjezdné a to platí i pro lesní úsek z Želetavy kolem vrcholu nejvyšší hory Třebíčska Mařenky.

Ledovka na Moravě

Zatímco v noci byl na jižní Moravě klid, od páté hodiny ranní se hasiči a policisté skoro nezastavili. Hasiči vyjížděli k pěti dopravním nehodám, kdy řidiči podcenili namrzlou vozovku.


Ledovka vzniká, pokud na promrzlou zem prší nebo mrholí a tato vlhkost při dopadu na zem okamžitě mrzne.
Náledí se tvoří v případě, že zem je mokrá a při poklesu teplot voda na povrchu mrzne.

Začalo ale mrholit, a protože je pod nulou, silnice rychle přimrzají, a to nejen druhé a třetí třídy, ale například i dálnice, kde se zatím naštěstí vyskytují nehody jen ojediněle.

Problémy měla ráno na některých místech, kam se nedostaly sypače, i brněnská městská hromadná doprava.

Kromě namrzlých silnici ale hrozí také pády stromů. Jeden ohrožoval rodinný domek na Znojemsku, speciální technika ho už odstranila.

Počasí komplikuje dopravu v Olomouckém kraji. Silnice jsou kluzké hlavně v jižních částech regionu. Problémy hlásí silničáři z Prostějovska a Přerovska. V ostatních oblastech Olomouckého kraje jsou komunikace převážně holé a suché. Meteorologové ale varují, že se situace může zhoršit i tady.

Stromy padají i na Karlovarsku

Namrzlé silnice komplikují dopravu i v Karlovarském kraji. Od rána tam mrholí a místy jsou mlhy. Kvůli špatnému počasí se stala na silnicích řada nehod.

Nejhorší situace je na silnici z Karlových Varů na Plzeň a z Ostrova na Chomutov. Dopravu ve vyšších polohách komplikují spadané stromy a větve.

V odpoledních hodinách by se měl stav na Karlovarsku zlepšit.

 Přes šest hodin byla uzavřena kvůli havarovanému kamionu silnice II/602 u Řehořova na Jihlavsku

Brzdit opatrně

Při vjezdu na ledovku by řidiči neměli prudce šlapat na brzdu nebo rychle otáčet volantem. Řidiči vozů s předním náhonem by v případě, že se jim auto takzvaně utrhne, tedy ztratí přilnavost, měli pomalu ubrat plyn a vyšlápnout spojku, kola by se měla sama chytit.

Řidiči většiny čtyřkolek a vozů s náhonem vzadu pak musí točit volantem proti směru otáčení. A univerzální radou je nejet na plný plyn.

Výstraha před ledovkou

Zvětšit mapu
autoři: Michal Malý , mkp , vok , Tereza Kadrnožková
Spustit audio