Řidičáky na motorky se rozdávají

28. červenec 2010
Motožurnál , Motožurnál

Už dva týdny plní stránky novin aféra libereckého komisaře, který doslova rozdával řidičské průkazy na motorku bez řádného přezkoušení. Uchazeč složil praktické zkoušky asi za dvě minuty na parkovišti, aniž by ho zkušební komisař vůbec sledoval, natož na motorce seděl se zkoušeným. Ukazuje se, že nejen v Liberci se řidičáky rozdávají v podstatě zadarmo. Zřejmě to vyřeší až nový zákon o autoškolách. Minulý týden se o něm začalo jednat. Co by mohlo být v novém zákoně a jak by zkoušky mohly v budoucnu vypadat?

Dostat řidičský průkaz na motorku bez větší snahy dnes může v podstatě každý. Stačí dosáhnout předepsaného věku a vybrat tu „správnou autoškolu“. To udělal i náš posluchač z Prahy, který se s námi se svou zkušeností podělil. Začalo to už u instruktora autoškoly.

„On mi řekl, že zkusíme jednu jízdu, a zeptal se mě, jestli už jsem někdy na motorce jezdil. Já jsem odpověděl, že ano, jako každý kluk. Provedli jsme jednu asi čtvrthodinovou jízdu na Jawě 350, která dopadla dobře, ačkoliv jsem několikrát místo jedničky zařadil trojku.“

Při zkoušce jste potom ale musel jet na motorce s komisařem. Bylo to tak?

„Ne. Já jsem na motorce vůbec s komisařem nejel.“

A jak jste tedy dostal řidičský průkaz?

„Nevím. Na motorce jsem vůbec nejel, a přesto jsem řidičák na ni dostal.“

Příběh je sice asi rok starý, ale nedávná kauza MF DNES z Liberce potvrzuje, že stále aktuální. Ministerstvo dopravy, které má autoškoly na starosti přitom nemá v podstatě žádné páky, jak autoškoly a zkušební komisaře kontrolovat.

„Ministerstvo dopravy může samozřejmě provést přímou kontrolu, což znamená, že vyjede k dané autoškole, účastní se případného výcviku nebo zkoušek a hodnotí, zda je zákon dodržován. Samozřejmě, že pravděpodobnost odhalení nešvarů je v tomto případě malá, protože v takové chvíli se všichni chovají tak, jak mají,“ potvrzuje Josef Pokorný z ministerstva dopravy.

Na ministerstvu proto přivítali nápad liberecké radnice zaznamenávat zkoušky na kameru.

„Provádět exaktní záznam je určitě dobrý koncept, nicméně povinnost ze zákona to v tuto chvíli není.“

A možná i to se do budoucna změní. Připravuje se nový zákon o autoškolách. Ten by měl zcela změnit výuku a hlavně průběh zkoušky k získání řidičského průkazu. Mluví se také zcela vážně o řidičáku na zkoušku. Přestupky u novopečených řidičů budou hodnoceny daleko přísněji, než je tomu teď.

„Skutečně je ten řidič daleko přísněji sledován, a pokud u něho dojde k páchání dopravních přestupků, případně mu bude prokázána účast na dopravních nehodách, může situace vyústit v pozastavení, případně odebrání řidičského oprávnění.“

Zákon by měl začít platit podle směrnice Evropské unie na začátku roku 2013 a kolem jeho vzniku se dá očekávat bouřlivá diskuse.

autor: bob
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.