Richard Hindls: Vysokoškoláků není moc, ale chybí nám na technických univerzitách

19. srpen 2014

Máme v České republice moc vysokoškoláků? A nekončí pak absolventi škol spíše na úřadech práce? Podle večerního hosta Radiožurnálu, kterým byl vedoucí katedry statistiky a pravděpodobnosti Richard Hindls, tomu tak není. Budoucí studenti by ale měli při výběru školy být velmi pečliví.

Sám profesor v poslední době docela často slýchá, že je u nás až příliš vysokoškoláků. „Je to dáno historicky. Po roce 1990 jsme jich měli strašně málo. Od té doby vzniklo mnoho nových škol a příležitostí,“ říká Hindls.

Čtěte také

„Dostali jsme se až tam, že ze středních škol odcházelo přibližně 70 % studentů na vysoké školy, což je velká zátěž,“ připomíná bývalý rektor Vysoké školy ekonomické v Praze. Stát se v posledních letech snaží hranici vysokoškoláků kontrolovat.

400 tisíc vysokoškoláků

Hindls také připomíná, že většina lidí studuje na veřejných vysokých školách. Dále jsou v České republice také dvě školy státní a přibližně 50 škol soukromých. „Ty však mají zhruba pouze jednu sedminu studentů,“ říká.

Richard Hindls

V České republice se dnes tedy nachází téměř 400 tisíc vysokoškolských studentů. Je to hodně, nebo málo? „Máme málo techniků nebo konstruktérů. Absolventi středních škol se nehrnou na školy jako ČVUT v Praze nebo VUT v Brně. Naopak máme přetlak na humanitních oborech,“ upozorňuje.

Vysoká škola, těžká volba

Výběr školy je podle Hindlse svobodným rozhodnutím, na které mají vliv také rodiče. „Je to velmi těžké rozhodnutí, jelikož ve věku 19 let má každý ještě své sny a může mít idealizovaný svět,“ varuje.

Čtěte také

Na druhou stranu vysoké školy jsou dnes relativně prostupné. Je velmi rozvolněné a dá se improvizovat podle nároků studentů.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchivu.

autor: jra
Spustit audio