Richard Gere poklekl a uklonil se Jiřímu Bartoškovi. „Byla to pocta celému týmu,“ říká prezident festivalu

5. červenec 2015

S prezidentem Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Jiřím Bartoškou se do mobilního studia Radiožurnálu přišlo vyfotit několik desítek lidí. „Budu mít na letošní festival krásné vzpomínky,“ usmívá se. A americký herec Richard Gere mu dokonce při zahajovacím ceremoniálu festivalu vzdal hold.

„Mám pocit, že šlo o poctu celému týmu, který festival 22 let připravuje a díky kterému je festival tam, kde je,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorem Janem Pokorným. Pochvaluje si také, že Richard Gere přijel už ve čtvrtek, takže byl čas na to, aby se domluvili a připravili.

Celý sál při zahajovacího večeru v hotelu Thermal vstal a tleskal, když moderátor Marek Eben pronesl, jak ho těší, že Jiřího Bartošku vidí stále na tom samém místě ve 12. řadě. „Na podzim jsem byl nemocný, ale dobře to dopadlo. Myslel jsem na těch 22 let, které jsme společně prožili. Na to, že jsem docela cynik, jsem byl dojatý,“ přiznává.

V letním kině se promítal slavný film Pretty Woman s Richardem Gerem v hlavní mužské roli, což je podle Jiřího Bartošky ideální prázdninový film. „Není krásnější biják, než být v letním kině s člověkem, se kterým je mi dobře, mít cigáro, otevřenou láhev dobrého vína a koukat se pod hvězdnou oblohou na příběh pro služky napsaný na křídovém papíře,“ podotýká.

Čtěte také

V roce 1994, kdy se měl karlovarský festival rušit, založil Igor Šefčík nadaci, která by měla uchovat přehlídku budoucím generacím. „V té době jsem odešel z Divadla Na zábradlí, měl jsem čas a řekl si, že by byla škoda, kdyby festival nebyl. Netušil jsem, do čeho jdu,“ vzpomíná.

50. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, Richard Gere

Srdcem celého festivalu je hotel Thermal s pěti kinosály na vysoké technické úrovni a tiskovým střediskem. Hotel ale patří státu. Jak se vyvíjí spolupráce s festivalem? „Hotel potřebuje investici. Nyní se uvidí, zda ho prodat, nebo jestli se stát rozhodne, že chce mít velkou kulturní akci s obrovskou tradicí, a investuje peníze na opravu,“ vysvětluje Jiří Bartoška.

Čtěte také

50. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, Jiří Bartoška

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.