Řezivo je nejdražší v historii. Ceny dřeva skokově rostou. Na vině je kůrovcová kalamita, ale i vysoká poptávka ze zahraničí

27. srpen 2021

Dřeva pro stavebnictví nebo nábytkářství je nedostatek. Jeho ceny navíc žene nahoru velký zájem z ciziny - a to hlavně z Číny nebo ze Spojených států.

Interiér nově vznikající dřevostavby

Ceníky dřevostaveb už musel Roman Chudý upravovat v letošním roce hned několikrát. Materiál, který nakupuje, totiž výrazně podražil. Kromě dřeva šly nahoru třeba i ceny písku, polystyrenu nebo železa. „Děláme nabídky a každým týdnem se to mění. V pátek uděláme nabídku a v pondělí už je jiná a vždycky vyšší. Hodně lidí chce tu cenu, kterou jim nabídneme, fixovat, ale my víme, že to nejde,“ říká.

Podle Chudého si tak zájemci o dřevostavby od loňska připlatí průměrně až o 400 tisíc korun víc. Kvalitního dřeva je zkrátka nedostatek. Spolumajitel firmy CHB Dřevostavby Martin Brožek proto teď musí materiál rezervovat i několik měsíců dopředu. „Už teď se plánuje to, co budeme stavět v prosinci nebo v lednu, tak už teď se musí objednávat. Ještě na jaře nebo v zimě stačilo zavolat týden dopředu, že potřebujeme dřevo a za týden tady bylo. Teď už to fakt tak není. Včera jsem už objednával dřevo na prosinec,“ říká Brožek.

A zdražuje taky třeba dřevěný nábytek - například židle, stoly nebo komody z masivu. Podle tajemníka Asociace českých nábytkářů Tomáše Lukeše si zákazníci musí na dražší zboží zkrátka zvykat. Jeho ceny prý neklesnou. Zdražují všechny druhy nábytku - možná takové čalounění bych zmínil, protože v tom čalounění je hodně materiálu, který je založen na ropě a právě ty ropné produkty - nejenomže zdražují, jsou poměrně nedostatkové,“ popisuje Lukeš.

Napířklad firma U Pilouse vyrábí hlavně kuchyně na míru. Letos už je musela zdražit o desítky procent. „Cenová nabídka platí třeba 14 dnů. Před tím než tu realizaci spustíme, tak aktualizujeme zákazníkovi cenu. A buď na to přistoupí, nebo ne. Nikomu se nelíbí, že se domluvíme na tom, že kuchyně bude stát 200 tisíc a my za 2 měsíce řekneme, že chceme 240 tisíc. Neumíme to pokrýt ze svých vlastních zdrojů,“ říká majitel společnosti Jiří Procházka.

Výrazně dražší je ale i kůrovcové dříví. Jeho cena se od loňského roku skoro zdvojnásobila. Domácnosti tak musí počítat, že si se začátkem topné sezóny připlatí i za palivové dřevo.

autoři: zus , tos | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio