Režisérka Jitka Němcová: Učila jsem se u Federika Felliniho

7. září 2020

Jitka Němcová je televizní a filmová režisérka, pedagožka a herečka, která během svého života poznala zblízka řadu velmi známých osobností. Po ukončení studií na FAMU měla možnost se v Itálii učit dokonce přímo od Federika Felliniho. V osobním životě stál 40 let po jejím boku fenomenální český režisér Otakar Vávra.

Režisérka a herečka Jitka Němcová prožila většinu svého dětství v Praze 6, kde bydlelo také mnoho známých umělců. Se slavnými osobnostmi a místy, která jsou s nimi spojena, se tak setkávala již od dětství: „Chodila jsem do školy kolem Sběrných surovin, známých z románů Bohumila Hrabala nebo na Hanspaulce kolem vily Vlasty Buriana. Později také kolem domu s krásnou zahradou, který patřil Haně Hegerové. Neměli jsme tenkrát s kamarády peníze, abychom mohli jít na její koncert, a tak jsme jí chtěli nabídnout dárek. Dostala od nás krásné květiny, podívala se na ně a řekla: ‚Jé, ty vypadají úplně jako z mé zahrady,‘. No opravdu jsme je naškubali na její zahradě, ale na koncert jsme se nakonec dostali,“ vzpomíná se svým pověstným humorem Jitka Němcová.

S Federikem Fellinim na place i v cukrárně

Po ukončení školy pokračovala Jitka Němcová ve studiu na pražské FAMU a po jejím ukončení odjela na stáž do Itálie. Zde měla tu čest učit se své profesi od jednoho z nejvýznamnějších světových režisérů Federika Felliniho.

„Měla jsem to štěstí, že jsem se v Itálii seznámila s Maruškou Párovou, muzikálovou a operní zpěvačkou a herečkou, která byla velkou Felliniho láskou. Říkal ji Mariona a byla jeho múzou. Vzpomínám si třeba, jak nás jednou spolu zahlédl na kolonádě a pozval nás do cukrárny. Koupil jí dorty, ale měl strach, aby mu Mariona nepřibrala. Ta, aby mu hned dokázala, že se to nestane, ještě v cukrárně vlezla na váhu. Felliniho jsem tak poznala i jako člověka, ale největší zážitek s ním byl samozřejmě na place, kdy jsem ho mohla pozorovat při práci. Například při natáčení filmu Casanova se jedna krátká scéna, kdy aktér vypadne z kočáru, točila celou noc, i když se to opakovalo jenom pětkrát. Pro Felliniho byl totiž velmi důležitý každý detail. Není pravda, že by hercům role sám předehrával nebo neměl scénáře. Měl vždy všechno přesně namalované a hlavně, dával do práce všechnu svoji neuvěřitelnou energii. Nemohu říci, že jsem si z toho odnesla jenom něco, odnesla jsem si z toho všechno.“

Štěpánka by Vávra po tváři nehladil

S dalším slavným režisérem spojila Jitka Němcová dokonce svůj život. Čtyřicet let byla manželkou Otakara Vávry a i přes velký věkový rozdíl vydrželo jejich manželství až do smrti slavného režiséra, který se dožil sta let. „S Vávrou jsem byla od mých třiadvaceti let a naše čtyřicetileté manželství bylo až na poslední čtyři roky, kdy byl moc nemocný a už to nebyl úplně on, nádherné. Říkal mi, že mě má rád, protože jsem hodná holka. Pomalu jsme společně stárli a on ve mně stále viděl tu krásnou mladou holku, kterou si vzal. No vlastně i proto, že se mu postupně zhoršoval zrak,“ směje se opět Jitka Němcová.

Ve své profesi se Jitka Němcová snažila prosadit sama za sebe, nikoliv jako manželka slavného režiséra. O tom, že se jí to více než povedlo, vypovídají desítky televizních pořadů a filmů, které režírovala nebo k nim napsala scénáře. A v dílech, která Jitka Němcová režírovala, účinkovali postupně ti nejlepší z naší umělecké scény.

Možná i proto se režisérka velmi nelichotivě vyjadřuje o televizní minisérii Bohéma o osudech filmových hvězd první republiky. Proč ji zpracování Bohémy naštvalo a proč by její manžel, který je v seriálu také ztvárněn, nikdy nehladil herce Zdeňka Štěpánka po tváři, to můžete slyšet v záznamu pořadu.

Čtěte také

Spustit audio