Revolution Train neboli Protidrogový vlak dorazil do Přeštic

11. červen 2019 12:00

Do Přeštic na jižním Plzeňsku dnes dorazil protidrogový vlak. Šest vagónů nabízí možná trochu šokující, ale pravdivý příběh o drogách a o tom, jak můžou zabíjet.

Drogy zabíjejí, to je sdělení, které přiváží protidrogový vlak Revolution Train se svou multimediální expozicí. Míří do něj školáci, které čeká mnoho zážitků, zapojeny mají být všechny smysly. Žáci uvidí na plátně smutný, ale pravdivý příběh. Zjistí v něm, jak snadné je k droze přijít.

Následně uvidí třeba příběh autonehody, kdy zdrogovaní mladí lidé zabili motorkáře. V dalších vagonech se dostanou do cely předběžného zadržení a chybět nebude ani doupě narkomanů. Řeč bude ale také o kouření, alkoholu nebo gamblerství. Součástí bude také vyplnění anonymního dotazníku, ve kterém děti odpoví na otázky, jak tráví volný čas, jestli už zkoušeli pít, kouřit nebo dokonce nějakou drogu.

Metoda má i své odpůrce

Už v roce 2015 sepsalo Ministerstvo školství dopis, ve kterém o tomto způsobu prezentace varuje. Podle některých odborníků je totiž metoda zastrašování nemoderní a neúčinná, může mít dokonce i kontraproduktivní efekt. Vytýkána je také nesystematičnost, protože se jedná o jednorázovou akci. Autoři protidrogového vlaku ale argumentují pozitivní zpětnou vazbou ze škol, kdy učitelé, kteří akci s dětmi navštívili, považují tento způsob prevence za účinný. Ministerstvo vnitra tento projekt dokonce finančně podporuje. Velký úspěch má v Německu, kde uvažují, že si postaví svůj vlastní Revolution Train.

Projekt je určen školním dětem od 12 do 17 let a také rodinám s dětmi od 10 do 17 let. Protidrogový vlak byl letos už v Karlových Varech, v Chodově, Sokolově a v Rokycanech.  Nyní zamíří do Strakonic, Českých Budějovic a Jihlavy. Od roku 2016 navštívil 4 země, 125 měst a přivítal asi 125 tisíc návštěvníků.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio