Revma, artritida a Bechtěrevova choroba

22. duben 2005
Vaše téma

Klouby a nervy, tak to jsou problémové partie lidského těla, jejichž bolest stále častěji trápí mladou populaci. Třináct tisíc mladých lidí v České republice má roztroušenou sklerózu, jedno procento pak trápí revma, to jedině artritida a 2 desetiny procenta i Bechtěrevova choroba. Tyto nemoci jsou nevyléčitelné, bolesti obtěžují nemocného člověka po celý život. Hana Jurášková: Revma, to jedině artritida. Další nemoc, která ohrožuje především mladé lidi. Největší výskyt tohoto onemocnění je u žen a to ve věku mezi 25 a 30 lety. Hlavním příznakem tohoto onemocnění je podle ředitele Revmatologického ústavu v Praze profesora Karla Pavelky bolest.

Karel Pavelka: I bolest kloubů, většinou drobných kloubů rukou, ale i zápěstí, loktů, můžou to být i jiné klouby i velké klouby na dolních končetinách, ale typické postižení drobných kloubů ruku. Co je také typické, je, že ta bolest je nejhorší vždy ráno a pacient má tak zvanou ranní ztuhlost. To znamená, že má největší obtíže ráno, když se vzbudí. Pokud ta ranní ztuhlost je delší než 1 hodinu, je to již velmi podezřelé.

Hana Jurášková: Další nemocí, o které jsme dnes hovořili, byl roztroušená skleróza. Jde o nemoc, kdy imunitní systém napadá vlastní nerovový systém. Projevuje se poruchami zraku, hybnosti, citlivosti, takto nemocný člověk má deprese a těžkou únavu. Pokračuje docentka neurologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Eva Havrdová.

Eva Havrdová: Je to choroba, která zřejmě má nějaký genetický podklad, ale ne příliš silný, takže k tomu ještě jsou potřeba různé zevní faktory. Většinou jsou to přechozené infekce, stres nebo právě ty hormonální problémy, které jsou například po porodu.

Hana Jurášková: Tak Bechtěrevova choroba se vyskytuje u mladých lidí, nejčastěji ji mají lidé ve věku 20 až 25 let. Mohou jí dostat ale také mladší. Hlavním příznakem jsou bolesti v zádech, především pak v bederní páteři. Slovo má profesor Karel Pavelka.

Karel Pavelka: Bechtěrevova nemoc je také zánětlivé revmatické onemocnění, které ovšem na rozdíl od revmatu postihuje především páteřní struktury. Čili kardinální příznak toho onemocnění jsou bolesti v zádech. Ti pacienti mohou mít postiženy ty periferní klouby, ale projevuje se tak zvanými zánětlivými bolestmi v zádech, což je velmi specifická bolest. Jsou to bolesti v kříži, které se většinou manifestují v 2. polovině noci.

Hana Jurášková: Všechny tyto nemoci, včetně svalové slabosti, jsou neléčitelné. Utlumit je pomáhají léky, které jsou poměrně drahé. Léčba se tak mnohdy vyšplhá na stovky tisíc ročně. Lékaři doporučují každopádně pravidelný pohyb, doplňování vitamínů a posilování imunity.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Hana Jurášková
Spustit audio

Více z pořadu