Řetězec s rychlým občerstvením přichází se speciálním menu pro diabetiky

27. listopad 2018

Lidé s diabetem 1. typu musí u každého jídla znát přesné nutriční hodnoty včetně obsahu sacharidů. Potřebují totiž vědět, jakou dávku inzulinu si dát. Některé restaurace se jim snaží usnadnit situaci – nabízejí pro diabetiky výhodné menu.

„Základní menu se příliš neliší od běžné populace, je potřeba se držet principu racionálního stravování, tedy vložit do jídelníčku kvalitní bílkoviny, komplexní sacharidy a také vlákninu v podobě ovoce a zeleniny,“ vysvětluje nutriční terapeutka Aneta Hásková.

Právě díky speciální nabídce v jídelníčku budou znát obsah nutričních hodnot včetně sacharidů. „Potom se jim bude dávka inzulínu lépe odhadovat,“ dodává.

Obsluha v restauracích velmi často není schopná diabetikům říci, z čeho je jídlo složeno
Aneta Hásková

Čemu všemu by se měli diabetici v restauraci vyhnout? Třeba sekundárně zpracovaným masným výrobkům – uzeninám, paštikám, smaženým výrobkům s vysokým podílem soli, čokoládám, sladkostem a alkoholu. Dopřát si podle Háskové mohou naopak plnohodnotné živiny – bílkoviny, sacharidy a vlákniny.

Chytnou se i další restaurace?

Projekt řetězce s rychlým občerstvením, který se spouští v prosinci, má celkem 37 poboček v Česku.  

„Doufám, že se tohoto konceptu chytnou i další restaurační nebo občerstvovací zařízení a tento vstřícný krok restaurací vůči pacientům se bude dále rozšiřovat,“ říká.

autoři: Jiří Chum , prh
Spustit audio