Řetězec s rychlým občerstvením přichází se speciálním menu pro diabetiky
Lidé s diabetem 1. typu musí u každého jídla znát přesné nutriční hodnoty včetně obsahu sacharidů. Potřebují totiž vědět, jakou dávku inzulinu si dát. Některé restaurace se jim snaží usnadnit situaci – nabízejí pro diabetiky výhodné menu.
„Základní menu se příliš neliší od běžné populace, je potřeba se držet principu racionálního stravování, tedy vložit do jídelníčku kvalitní bílkoviny, komplexní sacharidy a také vlákninu v podobě ovoce a zeleniny,“ vysvětluje nutriční terapeutka Aneta Hásková.
Právě díky speciální nabídce v jídelníčku budou znát obsah nutričních hodnot včetně sacharidů. „Potom se jim bude dávka inzulínu lépe odhadovat,“ dodává.
Obsluha v restauracích velmi často není schopná diabetikům říci, z čeho je jídlo složeno
Aneta Hásková
Čemu všemu by se měli diabetici v restauraci vyhnout? Třeba sekundárně zpracovaným masným výrobkům – uzeninám, paštikám, smaženým výrobkům s vysokým podílem soli, čokoládám, sladkostem a alkoholu. Dopřát si podle Háskové mohou naopak plnohodnotné živiny – bílkoviny, sacharidy a vlákniny.
Chytnou se i další restaurace?
Projekt řetězce s rychlým občerstvením, který se spouští v prosinci, má celkem 37 poboček v Česku.
„Doufám, že se tohoto konceptu chytnou i další restaurační nebo občerstvovací zařízení a tento vstřícný krok restaurací vůči pacientům se bude dále rozšiřovat,“ říká.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.