Resort spravedlnosti převezme od obrany karlínská kasárna, plánuje tam justiční palác

11. březen 2016

Z bývalých kasáren v pražském Karlíně by měl v nejbližších letech vzniknout justiční palác. Objekt, který se neúspěšně snažilo prodat ministerstvo obrany, převezme do správy resort spravedlnosti. Ten už o převod majetku požádal a ministerstvo obrany mu předalo všechny dokumenty potřebné k převodu majetku.

„O karlínská kasárna, respektive převod příslušnosti hospodařit s objektem požádalo ministerstvo spravedlnosti jako organizační složka státu. V současné době náklady na údržbu areálu činí zhruba 300 tisíc korun ročně, protože ministerstvo obrany část budovy pronajímá,“ říká mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.

Jaké soudy by v historickém objektu mohly v budoucnu sídlit, se zatím neví. „Je to projekt několika příštích let, protože prioritou je v tuto chvíli pro ministra spravedlnosti výstavba justičního areálu v Ústí nad Labem,“ vysvětluje mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

Ministerstvo chce podle ní vypracovat analýzu. Ta pak na základě ekonomičnosti posoudí, pro které soudy by to bylo nejvíce výhodné.

„Budovy stávajících soudů by se poté prodaly, od čehož si ministerstvo spravedlnosti slibuje, že by projekt byl v zásadě samofinancovatelný,“ dodává mluvčí.

O objekt, který se neúspěšně snažilo prodat ministerstvo obrany, měla před dvěma lety zájem podnikatelka Ivana Tykačová. S nabídkou skoro 590 milionů korun tehdy konkurz vyhrála. Ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO ale soutěž zastavil kvůli údajnému propojení firmy s dalším účastníkem konkurzu.

autor: tby
Spustit audio