Republikový šampión v jízdě na kolečkových bruslích se chystá do Číny na mistrovství světa

5. září 2016

Ondřej Suchý už za týden vyrazí do Číny na mistrovství světa v jízdě na kolečkových bruslích. Ve své nejsilnější disciplíně, v maratonu, tam chce bojovat o umístění do desátého místa. Formu potvrdil i na republikovém šampionátu, na kterém v Mostě obhájil titul.

V rozhovoru s reportérem Davidem Kalvasem přitom přiznal, že před závodem uvažoval kvůli dešti o výměně rychlejších koleček za pomalejší.

„Mám tři kolečka 125 mm, ty čtyři mají 110 mm. Těsně před závodem jsem zkusil, jak to klouže, a rozhodl jsem se nechat si tam ty rychlejší ‒ nakonec se to vyplatilo,“ usmívá se obhájce titulu mistra republiky Ondřej Suchý.

Rozhodně tedy platí, že čím větší kolečka, tím rychleji brusle jede. „Tady je to znát, po větru se to pak dá rozjet přes 50 km/hod i víc. S kopce dolů to jede i 80. A strach? No, rozbít se můžu i v malé rychlosti a dopadne to stejně,“ krčí rameny Ondřej Suchý.

Pokud se chce člověk tomuto sportu věnovat, musí počítat s tím, že bude muset investovat do vybavení. „Jen boty na míru stojí od 17 do 30 tisíc. Rám může být za 3, ale i za 10 tisíc. Sada koleček je tak za 4 až 5 tisíc, ložiska můžou stát od 500 korun do 10 tisíc…“ vypočítává závodník a dodává: „Počáteční pořizovací cena byla hrozná, člověk zaplatí skoro jak za auto.“

autor: dak
Spustit audio