Reportér Radiožurnálu navštívil Elvise a Shakespeara. Namísto do záhrobí ale zajel do Edinburghu

Co mají společného Elvis Presley a William Shakespeare? Oba muže proslavilo jejich umění a jejich práce má něco společného s herectvím. A oba také mají svoje knihkupectví, nebo spíš antikvariát ve skotském Edinburghu. Malý krámek kousek od centra samozřejmě nevlastní osobně, ale nese jejich jména. Prozkoumat, co se skrývá za malebnou výlohou označenou štítem Elvis a Shakespeare, zašel reportér Jakub Lucký.

Čtěte také

Hned za dveřmi je poznat, že tohle není obyčejný obchod s knihami a deskami. Klasická stará budova ukrývá prostory s dřevěnými podlahami a jedinečnou atmosférou.

„Šéf má rád literaturu, protože dřív učil cizince angličtinu, v Dubaji nebo tak někde. Má rád tradiční, pořádnou klasiku. No a Elvis? Každý miluje Elvise a každý miluje Shakespeara. Je to dobré jméno pro obchod. Je zábava sledovat, jak tu zastavují autobusy, aby si ho vyfotili,“ vysvětluje mi sympatický čtyřicátník Kevin, který v obchodě dělá prodavače, jak krámek vlastně přišel ke svému jménu.

Galerie podivností

Máme tu hudbu, především desky, a šéf se taky hodně snaží shánět literaturu. Protože učil, tak jsou je tu hodně učebnic, umění, taky medicína, zdraví, fyzika…“ vyjmenovává Kevin.

Antikvariát Elvis a Shakespeare v Edinburghu

„Máme ledacos, ale nekupujeme nové věci. Prodáváme to, co nám lidi přinesou. A často to jsou různé podivné věci, které třeba sbírali. A to je super, mám rád divné věci,“ tetelí se prodavač a dodává, že zajímavé poklady se najdou třeba zastrčené v obalu gramodesek.

„Měli jsme tu desku Jayne Countyové a skupiny Electric Chairs, ve které byla nacpaná smlouva o vystoupení v jednom z místních klubů. Byl to originál smlouvy ze 70. let podepsaný ještě jako Wayne County,“ popisuje.

Kuriozita tohoto nálezu spočívá v tom, že zmíněná zpěvačka byla v té době ještě mužem, jako žena se identifikuje až od roku 1979.

Poklad od Paula McCartneyho

Antikvariát Elvis a Shakespeare v Edinburghu

Smlouva ale zdaleka není to jediné neobvyklé, co se k Elvisovi a Shakespearovi, jak se obchod jmenuje, dostalo. Kevin ukazuje třeba na malou fotku pověšenou na zdi za ním:

„Tuhle jsme našli v albu Paula McCartneyho. Je na něm s jedním ze svých dětí a vzadu je napsáno: ‚Vyfoceno v Londýně, listopad 1978‘. Jméno se nedá přečíst, ale je to Marjorie a něco. Někdo to strčil do obalu desky a zapomněl na to. O dvacet let později donesl desku k nám a já jsem teď z fotky nadšený,“ směje se Kevin.

Zapomenutá celebrita

Zákazníky antikvariátu jsou buď turisté a náhodní kolemjdoucí, nebo lidé, kteří jdou najisto a vědí, co chtějí. A občas se někteří u Elvise a Shakespeara dozvědí dokonce i něco sami o sobě.

Čtěte také

„Jednou přišel takový napůl opilý chlap dovnitř a povídá, že kdysi natočil album. Zeptal jsem se, jak se jmenovalo, a on že prý ho nikdy nikdo nevydal. Dvě krabice má prý doma a druhé dvě krabice že má kolega ze skupiny,“ vypráví prodavač.

„Podle jména skupiny jsem našel v internetové databázi, že se to album prodává ve Spojených státech za šedesát dolarů. A on se začal radovat, že je slavný a že je v USA celebrita,“ směje se Kevin.

A tak pokud třeba máte pochybnosti, jestli náhodou nejste taky slavní, můžete si to zajet ověřit do Edinburghu. Třeba se o sobě dozvíte, co jste ani ve snu nečekali.

autoři: Jakub Lucký , and
Spustit audio

Související