Reportáž z Ukrajiny: Čtyři dny ve válce

6. březen 2022

Vývoj války na Ukrajině sleduje ve velkých městech řada reportérů. Jejich práce plní v první řadě zpravodajské relace televizních kanálů i rozhlasového vysílání. Novináři z Ukrajiny vytváří rychlým přenosem informací aktuální obraz situace. Nový audio-dokument Českého rozhlasu Plus dává tomuto obrazu hlubší emoční a osobní rozměr. Koláž zvukových obrazů a rozhovorů, zaznamenal během prvních dnů války reportér Tomáš Vlach.

Uslyšíte záznam čtyřdenního pobytu reportéra v Kyjevě, jeho přejezd vlakem do Lvova, kde probíhala návštěva čtyř ministrů zahraničí z Česka, Rakouska a Slovenska na vnitřní dělící linii mezi územím Ukrajiny a Samozvané Luhaňské republiky.

Připravil: Tomáš Vlach
Dramaturgie: Ivan Studený
Překlad: Anna Horynová
Hudba: David Le Cam

Dokument otevírá setkání s tamními obyvateli, kteří tuší blížící se konflikt, a zároveň se bojí jeho dopadů. „Obyčejní lidé tady nechtějí válku. Naopak jsou to vždy oni, kdo si to nejvíc ,odskáčou‘,“ říká seniorka Světlana.

Stařenka hrozí Putinovi

Časovým skokem se děj přesouvá na Náměstí Nezávislosti v Kyjevě, kde s velkou ukrajinskou vlajkou pózují před fotoaparátem dva malí kluci s tátou Lechrem.

Mrazivě působí jeho tvrzení, že v žádném případě nehodlá Kyjev opustit ani on, ani jeho synové. Odhodlání vytrvat a pomáhat s obranou země potvrzují i další lidé, které potkáváme, zároveň vidíte vlnu obyvatel pokoušejících se dostat z nebezpečného města.
Až tragikomicky působí setkání se stařenkou Valjou, prodávající nedaleko nádraží pirožky, která si utahuje z Putina a připomíná odvahu Ukrajinských kozáků.

Reportážní pásmo končí Tomáš Vlach v neděli 27. února před vlakovým nádražím Lvově, ze kterého se zatím stalo centrum Uprchlíků z celé Ukrajiny.

autor: Tomáš Vlach
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.