Reportáž z příprav úvodního koncertu letošního Pražského jara

15. březen 2011

Za necelé dva měsíce, 12. května, bude zahájen další ročník mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Jeho vedení se tentokrát rozhodlo svěřit provedení Smetanova cyklu symfonických básní Má vlast na úvod festivalu studentům pražské konzervatoře, která letos oslavuje 200. výročí svého založení.

Rozumí se, že vedení Pražského jara i konzervatoře věnují tomuto úkolu výraznou pozornost. Proto se celý tento týden v Tylově domě v Poličce potkávají studenti s renomovaným dirigentem Jiřím Bělohlávkem, aby denně mezi desátou hodinou dopolední a devátou večer program zahajovacího koncertu nastudovali.

Tomáš Černý včera odpoledne v Poličce hovořil se zástupcem ředitele pražské konzervatoře Alešem Kaňkou a zeptal se ho, kdy se celá tato myšlenka vlastně zrodila.

Nejen, že se zájmem sledujeme dění v Tylově domě v Poličce na týdenním soustředění studentů pražské konzervatoře, kteří budou zahajovat letošní Pražské jaro, ale stanice Vltava současně pořizuje unikátní zvukový záznam práce dirigenta Jiřího Bělohlávka s mladými interprety. Díky tomu máme jedinečnou příležitost alespoň na okamžik být přítomni velice precizní práci na interpretaci Smetanovy Mé vlasti.

Půjde jednoznačně o vrchol oslav 200. výročí založení Konzervatoře v Praze. Mnohem obsáhlejší reportáž a záběry ze zkoušek si na stanici Vltava můžete poslechnout v den zahájení Pražského jara, 12. května v 17 hodin odpoledne v Magazínu mladých muzikantů.

Spustit audio