Renomé karlovarského festivalu potvrzuje i Guardian. Bez partnerů by to nešlo, říká výkonný ředitel

Některým umělcům se nelíbí, že mezi sponzory letošního ročníku filmového festivalu v Karlových Varech je také společnost Česká zbrojovka. Nejen o otevřeném dopisu více než čtyřicítky českých a slovenských filmařů, ale také o festivalové atmosféře a jedinečných zážitcích si Vladimír Kroc povídal s výkonným ředitelem festivalu Kryštofem Muchou.

Signatáři otevřeného dopisu si myslí, že obchodní politika České zbrojovky neodpovídá idejím mezinárodního filmového festivalu. „Žádné ideje jsme si nedefinovali, ale samozřejmě chceme ukázat lidem jak tady v České republice, tak hostům ze zahraničí to nejlepší, co ve světě filmu za uplynulý rok vzniklo. Chceme lidi inspirovat,“ říká výkonný ředitel Kryštof Mucha.

Ve Varech plyne čas jinak. „Když skončí festival, říkáme, že vyrovnáváme karlovarský jetlag,“ popisuje Jiří Bartoška

Jiří Bartoška

Na karlovarské Sadové kolonádě zpovídal moderátor Jan Pokorný prezidenta filmového festivalu a herce Jiřího Bartošku. Mluvili o komplikacích organizace festivalu, 60. letech i prvním filmu Jiřího Bartošky, který byl v Karlových Varech úspěšný. 

S kritikou sponzora nesouhlasí: „Hrozí nebezpečí, že si můžeme říct: pivovar je špatný sponzor, protože vyrábí alkohol, firma, která dělá benzín, také není vhodná a podobně. Financovat festival není jednoduchá a my jsme za ty, kteří jsou ochotni takové akci pomoci, rádi,“ odráží Mucha kritiku. Nelíbí se mu ani forma protestu: „Lidé, kteří otevřený dopis napsali, jsou z devadesáti procent naši kamarádi. Čekal bych, že to za námi přijdou probrat.“

Renomé festivalu si všimli i v britském listu The Guardian. „Důvodem je z velké části atmosféra, vstřícnost vůči publiku, možnost dostat se na filmy za minimální ceny. Další věcí je kvalita programu, MFF je cinefilská akce. Bez partnerů ale tyto věci nejdou dělat,“ dodává ředitel Mucha.

O osud festivalu v době tabletů a smartphonů se nebojí: „Myslím, že festivaly získávají čím dál větší význam. Roli hraje úchvatnost setkávání, moment, kdy se na film díváte s dalšími lidmi a společně prožíváte emoce… To jsou mimořádné zážitky, vidět tvůrce, který film prezentuje poprvé v životě před publikem. Setkávání je klíčová věc,“ doplňuje.

Jak se festival podílí na restaurování starých filmů? Proč letos ve Varech nepromítají filmy v letním kině? A jak festivalu pomohla hollywoodská hvězda Julianne Moorová? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vladimír Kroc ,
Spustit audio