Rekonstrukce přinese spoustu práce, ale paní Amanda starobylému domu Talbot Hall úplně propadla

Vlastnit starobylý dům, nejlépe někde na anglickém venkově, je jistě snem leckoho z nás. Ceny udržovaných vesnických sídel ale dosahují astronomických výšek a tak ani v Anglii často nezbude milovníkům stylové bydlení nic jiného, než koupit a opravit si ruinu. Tak jako to udělala paní Amanda, která koupila šest set padesát let starý dům a začala ho opravovat.

Majitelka domu mě provází jednotlivými místnostmi. Podlahy jsou vybrané až do podloží, zdi osekané na kámen a střecha rozebraná.

Při rekonstrukci se obnažila kostra domu. Poctivě se vyměňují všechny krytiny

Při pohledu na obrovské množství práce, které ji čeká, se mně poněkud podlamují kolena. Amanda je ale nadšená.

Miluji staré domy, ale přiznávám, že koupě tohoto konkrétního domu nebyla lehká. Až do doby, než byl opravdu můj a začala rekonstrukce, nebylo jasné, co a v jakém stavu vlastně kupuji.

Zpočátku jsem se rekonstrukce trochu bála, ale pak jsem kouzlu toho domu úplně podlehla,“ svěřuje se Amanda.

Dům, kterému se od nepaměti říká Talbot Hall, koupila zhruba před rokem.

Nutno zdůraznit, že před ní mělo o koupi domu zájem dvaadevadesát potenciálních kupců. Všichni to nakonec vzdali. A ona se teď pustila do jeho obnovy.

Protože se jedná o šest set padesát let starou památku, rekonstrukce není úplně jednoduchá.

Renovovat celý dům je časově i finančně náročné. Jakmile skončí, Amanda se už odsud podle svých slov ani nehne

K obnově přistupuji s pokorou. Když se něco musí vyměnit, snažíme se, aby to bylo ze stejného materiálu.

Většina dřevěných prvků je zde vyrobena z jilmu. V sedmdesátých letech minulého století ale všechny jilmy v Anglii zahubilo houbové onemocnění. Takže už žádné jilmy nejsou.

Naštěstí jsem objevila jednoho muže, který už půl století uchovává dřevo z anglického jilmu.“

Balvany popraskané mrazem

Stoupám po lešení do úrovně střechy. Krovy jsou přikryté černou plastovou plachtou, na plošině jsou vyrovnané původní kamenné tašky.

Byla to taková docela zajímavá metoda, jak se tašky ve středověku vyráběly. Jednotlivé balvany se nechávaly přes zimu na mrazu. Ten je velice jemným způsobem rozdělil na tenké pláty.

Ty se budou vracet zpátky, kde byly. Mají čísla, aby se vracely nazpět ve správném pořadí,“ popisuje Hynek, který rekonstrukci domu provádí.

Hynek, který provádí rekonstrukci domu, vysvětluje pradávnou technologii získávání střešních tašek

Protože se jedná o historický dům, na jeho obnovu dohlíží patřičné úřady. Náklady na rekonstrukci ale zcela nese majitel nemovitosti.

Byla doba, kdy podpora od státu byla větší. Jedná se o památkově chráněný objekt, ale jde o památku tzv. druhé kategorie. Na jejich opravu stát nepřispívá.

Pravidla rekonstrukce ale musíme dodržovat stejně,“ shrnuje Amanda.

Už se odtud nehne

Dům po staletí sloužil i jako hostinec, o čemž svědčí i obří krb, do kterého by se vešel stůl s židlemi. Opraven by měl být zhruba za dva roky.

Pak se do něj nastěhuje jeho majitelka, a jak říká, už se odsud nehne.

autoři: Jaromír Marek ,
Spustit audio

Související