Rekonstrukce Císařských lázní v Karlových Varech

11. červenec 2008
Zblízka

Býval to honosný lázeňský objekt pro nejvzácnější návštěvy, dnes ale chátrá a lidmi se zaplní jen několikrát do roka, jako právě v těchto dnech, a to díky filmovému festivalu. Řeč je o karlovarských Císařských lázních, jednom z nejcennějších historických objektů ve městě. Minulý pátek je karlovarský magistrát prodal za zlomek odhadní ceny Karlovarskému kraji. Obě instituce tvrdí jen tak Císařské lázně zachráníme a využijeme pro občany. V Karlových Varech natáčel David Koubek.

David KOUBEK:
Chátrající Císařské lázně vybudované městem na konci devatenáctého století ožívají jen málokdy, jak dokládá místní důchodkyně čekající před nimi na autobus.

důchodkyně:
Od revoluce je to pořád nějak takhle. Oni tam opravili asi jenom něco, co potřebujou, a tam vzadu je to škoda mluvit. Takže to udělali akorát na ten festival zas a ...

Jiří KLSÁK, předseda klubu Za krásné Karlovarsko, archeolog:
Ty nejhonosnější karlovarské Císařské lázně poté, co byly tím balneo provozem opuštěny tak také horko těžko hledají nějaké využití. Většinou tedy poslední roky, ale můžeme hovořit i o desítkách let, leží ladem a jsou využívány pouze příležitostně.

David KOUBEK:
Říká předseda klubu Za krásné Karlovarsko, archeolog Jiří Klsák. Teď by se měl o Císařské lázně postarat kraj, který už rok má studii, co by tam mělo vzniknout.

Josef PAVEL, hejtman Karlovarského kraje:
A zajímavá muzejní expozice zaměřená hlavně na lázeňství Karlovarského kraje. Dále v tom atriu objektu by mohl vzniknout sál pro pět set lidí.

David KOUBEK:
Říká hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel. Sál má sloužit jako kino i jako koncertní síň pro karlovarskou filharmonii. Proč se ale město teď své pýchy zbavuje? Sama primátorka Karlových Varů Veronika Vlková přiznává, že nebylo schopné se o ni postarat.

Veronika VLKOVÁ, primátorka Karlových Varů:
Víte, město se zbavuje svého rodinného stříbra, které více než patnáct let po několik zastupitelstev nebylo schopno uchopit a využít a efektivně provozovat ku prospěchu občanů města. Bez finančních prostředků z Evropské unie se to městu nepodaří. Ta investice je ve výši zhruba třičtvrtě miliardy, která je dnes předjímána ze strany Karlovarského kraje.

David KOUBEK:
Kraj bude platit jen menší část. Půl miliardy chce získat z evropských fondů, z vlastního rozpočtu kraje tak podle hejtmana půjde na rekonstrukci dvě stě až tři sta milionů. Město ale investuje z vlastních prostředků přinejmenším šest set padesát milionů korun na stavbu nové, takzvané multifunkční arény, kde bude mimo jiné hrát karlovarský hokejový klub. A bude se moci proměnit i ve velké festivalové kino. Primátorka Vlková říká, že prioritou je aréna, protože bude mít i další funkce. A že na Císařské lázně už peníze zkrátka nezbudou. S tím nesouhlasí Jiří Klsák z klubu Za krásné Karlovarsko.

Jiří KLSÁK, předseda klubu Za krásné Karlovarsko, archeolog:
Myslím, že Karlovy Vary jsou natolik bohaté město, nebo mohlo by být natolik bohaté město, že by alespoň na část těch památek ty peníze sehnat se aspoň pokusit mělo.

David KOUBEK:
Opoziční zastupitel a zarputilý kritik práce magistrátu Jiří Kotek navíc tvrdí.

Jiří KOTEK, opoziční zastupitel:
To, co se tady v Karlových Varech staví, je pseudomultifunkční hala, která není naprojektovaná jako multifunkční hala, je monofunkční, hokejová. Za celou miliardu. Říkám, dá se postavit za polovičku. Já se obávám, že v tom konečném naslibovaném výhledu toho, co tam všechno bude, včetně plaveckého bazénu, tak že se dostaneme někam na miliardu a půl, miliardu a třičtvrtě.

David KOUBEK:
Mluví přitom za řadu občanů Karlových Varů. Vraťme se ale k zaklínadlu jménem dotace. Město vyhrálo v roce 2002 vleklý soudní spor s tehdejším nájemcem Císařských lázní, který neplatil nájem a nádherný historický objekt nevyužíval podle smlouvy. Pokusil se magistrát od té doby nějaké dotace získat?

Jakub KAVÁLEK, mluvčí karlovarského magistrátu:
Samozřejmě zajímali jsme se o tyto možnosti, nicméně ty podmínky nikdy nebyly takové, aby se město rozhodlo ano, na Císařské lázně zkusíme získat tuto a tuto dotaci z takového programu. Ono to není a ani v minulosti s těma dotacema nebylo zas tak jednoduché.

David KOUBEK:
Brání se mluvčí karlovarského magistrátu Jakub Kaválek. O dotace tak teď se svým projektem bude definitivně žádat kraj.

Josef PAVEL, hejtman Karlovarského kraje:
Festival roku 2013 by již mohl mít k dispozici tento zrekonstruovaný objekt s tím kinosálem, jak jsem o něm hovořil.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: dkk
Spustit audio