Registrace na očkování proti onemocnění covidem-19 začala. Systém se potýkal s problémy

15. leden 2021 16:31

Senioři starší 80 let se můžou od rána 15. ledna registrovat k očkování proti koronaviru. Systém měl ale technické problémy a volné termíny byly po hodině obsazené. Zahlcená byla taky informační linka 1221.

Čtěte také

V pátek 15. ledna trvalo pouhou hodinu, než byly obsazené termíny pro očkování proti onemocnění covid-19 pro seniory starší 80 let. Konkrétní datum dostalo podle ministerstva zdravotnictví zatím 3 000 lidí. Zaregistrovalo se pak zhruba 80 tisíc lidí. Rezervační systém začal fungovat v 8 hodin ráno a potýkal se technickými problémy.

Například lidé, kteří mají v rodném čísle za lomítkem pouze tři čísla, nemohli v systému ověřit svou totožnost. Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že tento nedostatek už odstranilo. Systém měl ale taky problém se zasíláním ověřovacích PIN kódů pomocí SMS, které chodily se zpožděním i deset minut. Lidé z toho pak byli často zmatení. Premiér Andrej Babiš tento problém připsal operátorům.

Problémy měla taky linka 1221, kde se senioři mohou registrovat. V jednu chvíli na ni volá až 40 tisíc lidí a operátoři callcentra nestíhají hovory odbavovat. Zájemci se tak často na zahlcenou linku vůbec nedovolají.

Mobilní operátoři se podle slov ředitele Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiřího Grunda o požadavku státu na SMS ověření při registraci dozvěděli až po spuštění systému. Kdyby stát skrze svého dodavatele objednal vyšší kapacitu, problémy by se podle něj neobjevily. Premiér Babiš na to reagoval s tím, že neví, jestli s operátory někdo o SMS zprávách mluvil. Ze systému zatím odešlo asi 300 tisíc SMS s PIN kódy.

Čtěte také

Do Česka má podle ministra zdravotnictví Jana Blatného za hnutí ANO týdně dorazit zhruba 70 tisíc vakcín společností Pfeizer/BionTech. Rezervační systém dal ale konkrétní termín očkování zatím jen třem tisícovkám seniorů. Podle Blatného proto, že jsou vakcíny zatím potřeba hlavně pro jiné skupiny lidí. Podle premiéra Babiše by zdravotníci měli dostat druhou dávku o týden později, aby se uvolnilo více prostoru pro očkování seniorů starších 80 let. Premiér taky považuje za zbytečné, aby se registrace na očkování otevřely od 1. února pro všechny zájemce, jak původně plánoval. V prvním čtvrtletí čeká jen očkování přednostních skupin.

autoři: Václav Štefan , Šárka Škapiková , Jakub Marvan
Spustit audio

Související