Regionální potravina Plzeňského kraje se bude vyhlašovat už podeváté

16. březen 2018

Soutěž Regionální potravina Plzeňského kraje vstupuje do devátého ročníku. Úspěch v ní pomáhá zviditelnit malé producenty z regionu a jejich výrobky. Přihlášky je možné posílat do příštího pátku.

Soutěž Regionální potravina Plzeňského kraje si za dobu své existence získala celou řadu příznivců, a to jak z řad výrobců, tak i spotřebitelů. O přízeň hodnotitelů se bude letos opět ucházet celá řada dobrot. Přihlášky mohou zájemci posílat až do 23. března.

Soutěží se v devíti kategoriích: masné výrobky tepelně opracované, masné výrobky trvanlivé, sýry včetně tvarohu, pak ostatní mléčné výrobky, pekařské výrobky včetně těstovin, cukrářské výrobky včetně cukrovinek, alkoholické a nealkoholické nápoje s výjimkou vína z hroznu révy vinné, ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě, včetně hub a brambor. Devátá kategorie je pak všechno ostatní, co nespadá do předešlých osmi

Všechny potraviny v soutěži musí být vyrobeny v regionu

Přihlášený produkt musí být vyrobený v Plzeňském kraji a musí splňovat řadu kritérií daných jednotnou metodikou soutěže pro celou Českou republiku. Výrobky zhodnotí odborná komise složená ze zástupců ministerstva zemědělství, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Státního zemědělského intervenčního fondu, Potravinářské komory, Agrární komory a Plzeňského kraje. Vítězům jednotlivých kategorií ministr zemědělství spolu s hejtmanem následně propůjčí právo používat značku Regionální potravina po dobu čtyř let.

Po ukončení příjmu přihlášek od výrobců zasedne 10. května hodnotitelská komise. Ta navrhne ministrovi zemědělství výrobky, které jsou podle jejího názoru vítězi v jednotlivých kategoriích. A po schválení těchto návrhů ministrem se rozběhne jako v minulých letech celá řada akcí, na kterých budou vítězné potraviny nejen nabízeny k ochutnání, ale veřejnost si je může i koupit.

Vítězové soutěže budou známí na konci května

Díky vítězství v soutěži a možnosti používat značku Regionální potravina už se zviditelnila celá řada zajímavých a hlavně chutných výrobků od malých producentů, o kterých by veřejnost jinak možná vůbec nevěděla.

Slavnostní vyhlášení vítězů a předání ocenění proběhne 25. května v Plzeňském Prazdroji. Vyhlašovatelem soutěže je opět Ministerstvo zemědělství ČR a v Plzeňském kraji ji bude letos koordinovat obecně prospěšná společnost Úhlava ve spolupráci s Místní akční skupinou Pošumaví. Soutěž podporuje i Krajská agrární komora Plzeň.

Informace o soutěži najdete zde.

autoři: kos , sch
Spustit audio