Reforma soudnictví v Polsku? Je obtížné se k tomu nevyjádřit negativně, obává se Martin Stropnický

Bouřlivé dění mezi střední Evropou a institucemi Evropské unie. Hrozí v Polsku narušení vlády práva, jak se domnívá Evropská komise? Bude česká diplomacie podporovat případné sankce vůči Polsku? K situaci se vyjádřil nový ministr zahraničí Martin Stropnický z hnutí ANO.

Evropská komise zahájila vůči Polsku proces, který by mohl vyvrcholit až odebráním hlasovacích práv v evropských institucích. „Tento krok není překvapením, ta situace se vyvíjí nějaké dva roky. Je to situace, která nás netěší. Polsko je náš významný partner,“ komentuje situaci ministr zahraničí Martin Stropnický.


Polský prezident Andrzej Duda ve středu oznámil rozhodnutí podepsat dvojici zákonů reformujících soudní systém, které kritizuje Evropská unie. Zákony o nejvyšším soudu a soudcovské radě posilují vliv vládnoucích politiků na obsazení soudů a podle kritiků jsou šité na míru současné konzervativní vládě.

Nad situací v Polsku vyjádřil znepokojení i český Ústavní soud. Evropská unie ale podle Stropnického zvolila ten méně agresivní krok. „Je tu ještě nějaký čas na vyjednávání v řádu hodin pro prezidenta Dudu, aby mohl provést nějaké korekce v těch návrzích.“

Naše úloha by podle Stropnického měla být diplomatická. „Měli bychom se pokusit naznačit našim polským sousedům, že ta reforma soudnictví není nejšťastnější krok.“ Stropnický tak zastává spíše názor Evropské unie, že polská justiční reforma skutečně může ohrožovat principy právního státu.


Evropská unie potřebuje všechno jen ne sváry a konfliktní situace. Na druhou stranu, to co je zpochybňováno nebo vytýkáno Polsku a to je reforma soudnictví jako takového v Polsku může skutečně znamenat ohrožení jednoho ze základních demokratických pilířů na kterých jsou demokratické evropské státy postaveny. Je obtížné se k tomu nevyjádřit negativně.Martin Stropnický

Na stranu Polska se postavil maďarský premiér Orbán, který chce případné sankce EU vůči Polsku vetovat. „Evropa opravdu nepotřebuje vytvářet další střety, to, co je v Evropě potřeba udělat, je i bez toho spousta. Chceme se věnovat zásadním Unijním věcem,“ věří Stropnický.

Bouřlivé dění mezi střední Evropou a institucemi Evropské unie ale zasahuje i Česko. Konkrétně evropský úřad proti podvodům OLAF se zabýval kauzou Čapí hnízdo. „Závěry existují, byly zaslány do ČR, v krátké době by měly být zveřejněny, více o tom nevím,“ odmítl kauzu komentovat Stropnický.

autor: Jan Moláček
Spustit audio