Ředitelství silnic a dálnic připravuje uzavírku na křižovatce D1 s Pražským okruhem

12. duben 2019

Češi se připravují na největší letošní dopravní uzavírku: ŘSD po zimě obnovuje práce na D1. O víkendu začne platit omezení na křižovatce D1 s Pražským okruhem, kudy denně projede před osmdesát tisíc řidičů. Komplikace potrvají do konce května. K situaci se vyjádřil mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Oprava mezi devátým a dvanáctým kilometrem ve směru na Prahu je rozdělena do šesti etap. „Chceme v maximální možné míře zachován provoz,“ vysvětluje mluvčí ŘSD. Doprava bude proudit alespoň ve dvou jízdních pruzích. „Výjimkou je doba instalace dopravního značení. Může docházet ke stažení dopravy do jednoho pruhu, vždy během doby nízké dopravní intenzity.“

O víkendu proběhne rozmístění dopravního opatření. Samotné práce pak začnou v pondělí 15. dubna. Specifikem opravy jsou časté změny dopravního omezení, které probíhají zejména během víkendů. „Dopravní intenzita během všedních dnů o prázdninách je nižší, během prázdninových víkendů je tomu naopak,“ odpověděl Jan Studecký na otázku, proč oprava probíhá na jaře a ne v klidnějších letních měsících.

Nové dálniční úseky? Během tří let

Dalším vysvětlením je fakt, že ŘSD na letošní rok chystá další opravu. Ta proběhne mezi druhým a jedenáctým kilometrem ve směru z Prahy. Tyto dvě opravy se nemohou křížit. Co se dá dělat, aby opravy nenarušovaly plynulost provozu? „Někde kapacity nestačí a kolony se tvoří i v případě, že neprobíhá žádná rekonstrukce. To je situace silnice I/35, Vysoké Mýto – Litomyšl. Zásadní je vybudovat dálnici D35.“ V březnu se začaly budovat první dva úseky. Další úseky jsou ve fázi územního řízení. Zahájení prací se plánuje během následujících tří let.

autoři: Jiří Chum ,
Spustit audio

Související