Ředitel VZP odvolal tři manažery IT kvůli penězům od firmy Hewlett-Packard

7. říjen 2015

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek odvolal z funkcí tři manažery IT kvůli luxusním pobytům v Alpách placeným firmou Hewlett-Packard. Na případ upozornil Český rozhlas. Firma manažerům údajně hradila ubytování v luxusním hotelu, dopravu i skipas. Pojišťovna si už nechala zadat mimořádný audit IT zakázek od roku 2006.

Manažeři působili v Úseku informačních a komunikačních technologií VZP.

„Všichni odvolaní ve VZP zatím nadále zůstávají v zaměstnaneckém poměru. Ředitel Kabátek uvedl, že jde o preventivní krok, aby nemohly být žádným způsobem zpochybňovány současné a budoucí zakázky. Co se týče zakázek z minulosti, ředitel nehodlá dělat ukvapené závěry. S případnými kroky počká na výsledky plošného auditu,“ říká mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Nuceně skončil hlavní analytik IT projektů Martin Kreidl, dále IT specialista Novotný i současný šéf IT projektů Roman Rund.

Manažerů, kteří cestu do Alp za peníze firmy Hewlett-Packard podnikli, bylo podle zjištění Českého rozhlasu mnohem víc. Podle Tichého ale na svých postech zatím zůstávají.

„Podle toho, co jsme zatím o celé věci zjistili, nikdo další z lidí, jejichž jména se v médiích objevují, není na pozici, na které by v současné době mohl mít jakýkoliv vliv na veřejné zakázky v oblasti IT, čili z preventivních důvodů není důvod tyto lidi odvolávat,“ vysvětluje mluvčí.

Výlety na ledovec s názvem „Vrcholová řešení“ zmapovali reportéři nejméně od roku 2009. Ze svědectví jednotlivých manažerů však vyplývá, že zřejmě začaly mnohem dříve. Poslední písemně doložený zájezd byl v roce 2013.

Na prodloužený víkend zaměstnance VZP dovezli řidiči firmy Hewlett-Packard. Někteří manažeři se k výletům přiznali, někteří zapírali. Několik z nich tvrdilo, že šlo o školení. Jejich výpovědi o tom, jak například vypadala školicí místnost, se ale výrazně liší.

Podle Davida Ondráčky, ředitele české pobočky Transparency International, je podobné jednání za hranou.

„Konkurenti v IT byznysu samozřejmě tyto informace zjistí a mají je a dívají se na to tak, že Hewlett-Packard má dobré vztahy s VZP, tak nemá cenu ani nabídky do jednacích řízení podávat, takže nakonec třeba zůstane jediná nabídka. A často jde o velké IT zakázky. Takže já si myslím, že ani nějaký audit nemusí nutně zjistit problém. Věc je citlivá v té oblasti, kdy se firmy rozhodují, jestli vůbec nabídku do té instituce podávat, nebo ne,“ upozorňuje.

Čtěte také

Jen od roku 2008 až do současnosti získala firma Hewlett-Packard od VZP zakázky za zhruba tři miliardy korun. Většina z nich byla uzavřena bez otevřené soutěže, formou takzvaného jednacího řízení bez uveřejnění.

„Což je forma, kterou zákon připouští, a není na ní z hlediska zákonného postupu nic špatného,“ upozorňuje Tichý. Podle odborníků jde ovšem o velmi nestandardní řešení.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD upozornil, že dnes mluvil s ředitelem VZP. Kauzu považuje za jasný střet zájmů. „Podle mě je naprosto nepřijatelné, aby si v podstatě polosoukromé aktivity nechali platit od svých dodavatelů,“ myslí si Němeček.

Firma Hewlett-Packard dnes odpoledne přes svého mluvčího Emmanuela Fyle vzkázala, že bere veškerá nařčení vážně a provádí jejich důkladné vyšetřování.

autoři: ČRo , mch , msi
Spustit audio