Ředitel prachatického domu dětí končí. Syndrom vyhoření prohloubilo odloučení během pandemie

17. září 2021 07:00

Po dlouhých letech opouští prachatický Domov dětí a mládeže ředitel Jiří Machart. Podle svých slov končí jako unavený ředitel. V cizině přitom existuje nástroj, který pomáhá předejít syndromu vyhoření. Jmenuje se učitelský sabatikl a na stole už ho měla i česká vláda.

„Ta práce je pro mě celoživotním posláním, s dětmi pracuji od 14 let a ve volnočasových aktivitách se jim věnuji celou dobu, jako profesionál i jako dobrovolník. Velice těžko se mi to opouští, ale došel jsem do fáze, kdy už jsem neměl sílu tu organizaci kvalitně vést,“ říká Jiří Machart.

Východiskem z jeho situace mohl být učitelský sabatikl, několikaměsíční volno na vzdělávání, které se využívá v zahraničí.

„Pedagogové mají práci jako své poslání, baví je to, ale mohou se dostat do situace, kdy najednou nemůžou, ať je to syndrom vyhoření, nemoc nebo jen únava. Když jsem se rozhodoval, jestli odejdu, zřizovatel mi to samozřejmě rozmlouval, ale já jsem řekl, že nemohu, že cítím, že bych začal dělat chyby. Hledali jsme způsob, jak bych si mohl odpočinout, ale zákonná cesta není,“ popisuje Jiří Machart.

Čtěte také

V listopadu prodělal covid s těžkým průběhem a následně i boreliózu. Nejen nemoc samotná, ale i následky pandemie měly vliv na to, že na své pozici skončil. „To, co mě dobíjelo, proč jsem to dělal, tady nebylo. Nebyly tu ty děti, nemohly chodit na kroužky. To, co nás pedagogy posiluje a dává nám hlavní smysl práce, nám chybělo. I když jsme se snažili komunikovat, osobní kontakt nikdo nenahradí. Myslím, že jedním z posledních hřebíčků pro mě bylo právě to, že jsem nemohl nabírat energii u dětí,“ vysvětluje.

Sabatikl, desetiměsíční volno, je i podle ministerstva školství zajímavým nástrojem na podporu učitelů v boji proti syndromu vyhoření. Mluvčí Aneta Lednová to uvedla v emailové komunikaci: „V roce 2019 byl předložen návrh zákona, který nenavrhovalo ministerstvo školství. Ten chtěl sabatikl zavést. Vzhledem k situaci, kdy se školy potýkaly a potýkají s nedostatkem učitelů, se však návrh nejevil a nejeví jako vhodně načasovaný. V případě, že by se personální situace stabilizovala, nebrání se ministerstvo v budoucnu podobnou myšlenku podpořit.“

Bývalý ředitel Jiří Machart školství neopustil a teď učí v prachatické mateřské škole. Pokud se navíc naplní jeho kroužky v Domě dětí a mládeže, bude tam dál působit jako lektor.

Spustit audio

Související