Red Hot Chili Peppers zahrají v Praze. Představí své poslední album Getaway

4. září 2016

Když Red Hot Chili Peppers hráli v Bělorusku, požádali je tamní celníci na letišti, aby se jim podepsali, předložili jim ale fotografie kapely Mettalica. V Česku se snad podobná scénka neodehraje. Fanoušci své oblíbence určitě poznají. Ostatně na jejich nedělní koncert je téměř vyprodáno. Do Česka přijeli Red Hot Chili Peppers představit své poslední album Getaway.

Red Hot Chili Peppers za víc než třicet let svého působení vystřídali nespočet vizáží, několik žánrů, ale taky kytaristů. Charakteristického Johna Fruscianta vystřídal v roce 2010 Josh Klinghoffer. V červnu vydané novinkové album Getaway je už druhou deskou, kterou s kapelou natočil. A podle zpěváka Anthonyho Kiedise je to znát.

"Je téměř nemožné udělat nejlepší album, když je to první nahrávka s novým kytaristou. Protože jste s ním ještě nehráli a ještě ho pořádně nepoznali. Turné s Joshem po desce I´m With You bylo senzační, a když jsme pak začali skládat nové písničky, byla tam ta potřebná telepatie. Už to nebyl ten nový kytarista, ale plnohodnotný člen kapely. "

Album Getaway zatím sbírá vesměs kladné ohlasy. Spolupráce s novým producentem Danger Mousem přinesla nový zvuk kapely, přesto je na první poslech stále poznat, že jsou to Red Hot Chili Peppers. Všichni návštěvníci pražského koncertu ke svému lístku dostanou i novou desku Getaway - buď jako CD, nebo v digitální podobě.

Red Hot Chili Peppers vznikli počátkem 80. let, kdy kapelu založili někdejší spolužáci Kiedis a Balzary. V roce 1984 vydali stejnojmennou debutovou desku. Popularitu kapele počátkem 90. let přineslo zejména album Blood Sugar Sex Magic.

Komerčně úspěšné byly i následující desky One Hot Minute a Californication. Kapela prodala více než 60 milionů alb, včetně pěti multiplatinových LP, a obdržela šest cen Grammy.

autor: vok
Spustit audio