Řecká filmová bohyně zachránila památku. Stará aténská plynárna se změnila v Technopolis

Atéňané mají to štěstí, že se denně procházejí místy, kudy kráčeli antičtí filozofové. Turisté se mohou v Aténách doslova dotknout i mnohem mladší historie. Na dohled od antických památek stojí areál bývalé továrny na svítiplyn. Její komíny, spalovny i zásobníky jsou dnes součástí technického muzea a kulturního centra Technopolis.

V plynárně v aténské čtvrti Gazi se vyráběl svítiplyn od roku 1862, ale teď se tu chystá třeba dětské odpoledne s honbou za pokladem. Despina Andreopoulová ze vzdělávacího oddělení Technopolisu rozdává plánky a vysvětluje malým pátračům, kam se mají vydat.

Pece jako varhany

Děti musejí sebrat slova a jejich dosazením do tajenky najít jméno toho, kdo plynárně ukradl uhlí. Pomocí hry se učí o celkem nedávné historii svého města, ve kterém ještě před čtyřiceti lety kouřily vedle historického centra komíny této plynárny a zahlcovaly Atény smogem.

Čtěte také

Děti vyrazí mezi komíny, kruhové plynové zásobníky a zbytky složeného uhlí, aby se o historii této technické památky dozvěděly víc. Několikapatrové otevřené pece a trubky připomínají varhany, na které by si zahrál snad jen kyklop.

V roce 1984 padlo rozhodnutí plynárnu, která znečišťovala ovzduší Atén, zcela zavřít. Tehdy se tu používal hlavně dovážený zemní plyn a výroba svítiplynu už nebyla třeba.

Řecko nejsou jen starověké památky

Podle ředitele Technopolisu Konstantinose Bitzanise mohl potkat aténskou plynárnu stejný osud jako mnoho jiných továren ve světě.

„V té době byla ministryní kultury Melina Mercuriová, někdejší slavná herečka. Ta zastávala názor, že jde o technickou památku, součást kulturního dědictví, které je třeba zachránit. Připravila zákon, který aténskou plynárnu zachránil.“

Je to technická památka, rozhodla tehdejší ministryně kultury. A tak vznikl projekt Technopolis

Melina Mercuriová byla řeckou filmovou bohyní 50. až 70. let minulého století a ministerský post zastávala ve třech socialistických vládách.

Technopolis ukazuje řeckou kulturu

Dnes se v Technopolisu dají obdivovat nejen plynárenské pece, plynoměry a staré sporáky, ale také třeba jazzové kapely, nebo výstavy současných výtvarníků. Konstantinos Bitzanis vidí v Technopolisu možnost ukázat světu, že Řecko nejsou jen památky starověku, ale že jde o zemi také s mnohem mladšími dějinami.

autor: pan
Spustit audio

Související