Realitní makléři nemají diskriminovat. To se týká Romů, žen i třeba homosexuálů, vysvětluje ombudsmanka Anna Šabatová

Soud rozhodl v případě Lenky Balogové, které realitní makléřka odmítla prohlídku bytu kvůli romskému původu. Makléřka se podle zmíněného rozhodnutí musí omluvit. Ombudsmanka Anna Šabatová vidí celou záležitost jasně – není dobré diskriminovat.

Celá akce byla uskutečněna v rámci situačního testování, které sjednal Pavel Varvařovský, předchůdce Anny Šabatové. „Každý má právo si ověřit, zda jeho práva platí,“ zdůrazňuje Anna Šabatová v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou. Podobně se podle ní chová i například České obchodní inspekce.

Ombudsmanka Anna Šabatová se také setkala se zástupci Asociace realitních kanceláří. „V pravidlech asociace mají makléři napsáno, že nemají diskriminovat své klienty,“ připomíná. A když majitel nemovitosti nechce pronajmout byt Romům, je podle ní na místě vysvětlit, že jde o nelegitimní požadavek, který je v rozporu s právem.

„Případ jsme neměli v úmyslu medializovat, ale média se toho chytla a nějak to pojala,“ přibližuje Anna Šabatová, která podle svých slov čeká na pravomocný rozsudek, jenž chce zohlednit v budoucí práci: „Musíme vycházet ze zákona a z judikatury nejvyššího soudu.“

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio