Ratibořice chátrají a pomoc v nedohlednu

11. březen 2005
Trendy

Přestože už se zdálo, že se zchátralé budovy v Ratibořicích, kde je známé Babiččino údolí, konečně dočkají potřebné rekonstrukce, nedávno se ukázalo, že je všechno jinak. Vloni na podzim stát koupil objekty od likvidátora společnosti Podzámčí. Jenže kvůli probíhajícímu soudnímu řízení s rodinou Schamburg-Lippe nelze majetek zapsat do katastru nemovitostí. Na neurčito se tak zřejmě odkládá i potřebná rekonstrukce.

Podle pracovníka Krajského úřadu v Hradci Králové Pavla Mertlíka se věc zadrhla na katastrálním pracovišti v Náchodě.

Mertlík: Stát od likvidátora firmy Podzámčí tyto objekty vykoupil, cenu splatil, ale katastrální úřad odmítl tuto změnu vlastnictví zaregistrovat.

Rademachrová: My jsme nic neodmítli, katastrální úřad z hlediska podání žaloby na určení má pochybnosti o existenci vlastnického práva převodce, proto řízení přerušil do doby, než soud rozhodne o podané žalobě na určení.

Vysvětluje vedoucí právního oddělení katastrálního pracoviště v Náchodě Dana Rademachrová. Pavel Mertlík upozorňuje, že zatím není možné budovy v Ratibořicích opravovat.

Mertlík: Jakákoli oprava musí být schválená kulatým razítkem a my ho nebudeme moci dát, protože není zřejmé, kdo je vlastník. Místostarosta České Skalice Josef Daňsa se přesto nebojí, že by se budovy v Ratibořicích zřítily.

Daňsa: V minulém roce došlo k určitým úpravám v hodnotě přibližně 2 milionů, aby se zastavilo chátrání objektů, takže se situace řešila, ale není možné realizovat komplexní záměry na využití celého statku a panského hostince. Tyto práce lze dělat až po zápisu v katastru nemovitostí.

O zápisu katastrální pracoviště zatím nerozhodlo.

Rademachrová: Pro Památkový ústav z toho plyne, že do doby než rozhodneme, je v nejisté situaci, zda tyto nemovitosti nabude.

Daňsa: Aby rekonstrukce mohla začít, musí investovat Památkový ústav, mít plány, územní řízení, stavební povolení a všechny dokumenty. Pokud věc není dořešená, není možné zahájit přípravné práce zahájit.

Pavel Mertlík si není jistý tím, komu v současnosti majetek v Ratibořicích vlastně patří.

Mertlík: Nebude-li zapsán v listu vlastnictví, tak je otázkou, kdo vlastníkem skutečně je.

Rademachrová: Zapsaným vlastníkem nemovitosti je s.r.o. Podzámčí v likvidaci, ale vlastnické právo tohoto zapsaného vlastníka bylo zpochybněno podanou žalobou na určení.

Josef Daňsa připomíná, že se spor netýká zdaleka všech budov v Babiččině údolí.

Daňsa: V Ratibořice jsou v pořádku, zejména navštěvované objekty, tedy zámek, bělidlo, mlýn.Na statku a panském hostinci je situace horší, ale nijak to negativně neovlivňuje možnost navštívit objekty známé z Babičky od Boženy Němcové.

autor: Miroslav Ponomarev
Spustit audio

Více z pořadu