Raná péče pomáhá dětem s postižením a vadami zraku. Její služby využívá stále více rodičů

3. duben 2022 16:14

Dětem se zrakovým nebo kombinovaným postižením pomáhá už 28 let českobudějovická Raná péče. Jezdí za klienty po Jihočeském kraji i části kraje Vysočina. V poslední době musela kvůli stále vyššímu zájmu navyšovat kapacitu.

„Bylo to fakt náročné, protože nevíte a jen čekáte. Říkají, že taková hranice je 48 hodin, když to miminko zvládne, nemá krvácení do mozku, je ten start lepší. U nás to naštěstí dopadlo dobře,“ vzpomíná Ludmila Scharf, jejíž dcera Dita se narodila předčasně ve 28. týdnu těhotenství.

Při narození vážila Dita zhruba kilo. „Pustili nás na konci leda, pak začala péče doma. Hned v nemocnici nás odkázali na odborníky, jako je Raná péče. Já jsem ji vůbec neznala, ale brala jsem každou pomoc. Chodila k nám paní Jana a bylo to moc fajn, Dita si na ni zvykla, ukazovala nám, jak můžu dceru rozvíjet, mohla jsem se na cokoli zeptat,“ popisuje Ludmila Scharf. Poradkyně do rodiny docházela rok.

Čtěte také

Službu nyní vyhledává čím dál víc rodičů. „O Rané péči se víc ví, začali jsme spolupracovat s lékaři a dalšími institucemi, které informují rodiče dětí. Zájem o službu narůstá, na některých pracovištích je daleko větší než naše možnosti,“ potvrzuje ředitelka pobočky Jana Tušlová.

Pak se tvoří pořadníky. To v předchozích letech zažila i českobudějovická Společnost pro ranou péči. „V minulosti jsme se také dostali do situace, kdy jsme vyhlásili stop stav a měli pořadníky čekatelů. Nám na tom stop stavu ale velmi vadí, že rodiče nedostanou podporu okamžitě, což je v rané péči klíčové,“ připomíná Jana Tušlová.

Problém se ale podařilo vyřešit, do týmu přišla další poradkyně. A úspěšná byla i dobročinná sbírka na další vůz, kterým jezdí za dětmi po celém kraji. „V současné situaci si myslím, že náš kraj je nejlepší v pokrytí, co se týče úvazků v Rané péči,“ dodává ředitelka.

Raná péče pomáhá dětem od narození do sedmi let věku. Každá rodina ale službu využívá tak dlouho, jak potřebuje. I díky tomu se daří přijímat nové klienty, kteří nemusí na službu dlouho čekat.

Spustit audio

Související