Rajčatové, šunkové, lososové, s vajíčkem... Jak se tvoří cena chlebíčků?

4. únor 2017
Glosa Pavla Maurera

Obložené chlebíčky, to je naše národní chlouba. Kulinářský expert Pavel Maurer se ve své pravidelné víkendové glose zamýšlí nad tím, jak se stanovuje jejich cena.

Obložené chlebíčky jsou moje oblíbené téma a také moje oblíbené jídlo. Nevím jak vy, ale já je miluji. Přiznávám bez mučení, že čas od času mne přepadne neovladatelná chuť na ten asi nejnezdravější obložený chlebíček na světě.

To je taková ta kyprá večka lehce namazaná máslem, s bramborovým salátem, okurčičkou, plátkem šunky a s půlkou vejce, které je navíc přelito jakousi těžce identifikovatelnou majonézou. Tak s tímhle chlebíčkem se hřeší skvěle.

Čtěte také

V typicky pražských lahůdkářstvích mají na stojáka k výběru čerstvé chlebíčky třeba se sardelovými očky, lososové, chléb s nivou, chléb jarní, chlebíček šunkový, á la krab, sýrový i kaviárový. Ale nebojte se, že by tam byl pravý kaviár.

Jednak by spoustě lidem nechutnal, a pak by také stál mnohem více než obvyklých 20 korun. K všeobecně oblíbeným chlebíčkům patří například chlebíček mozarella, chlebíček uherák, moravský či roastbeefový.

Cena = váha, příprava a ingredience

Zajímavé je sledovat nejen obsah a chuť chlebíčků, ale také jejich cenotvorbu. Třeba chlebíček sypaný je za 17 korun, ale má jen 85 gramů. Zatímco chlebíček vajíčkový má 110 gramů, a přitom se prodává za stejnou cenu. Je totiž z lacinějších surovin.

Pak je také oblíbený například chlebíček mix, kde je salám Poličan nebo něco na způsob našeho uheráku, sýr, paprika, rajče a salátek. Tak ten je opět za 17 korun, ale váží pouze 70 gramů. Vždy totiž jde o kalkulaci respektující váhu chlebíčku, náročnost přípravy a kvalitu ingrediencí.

Možná někdy jde i o to, že nejoblíbenější chlebíčky mohou být cenově trochu zvýhodněny, ale to záleží na rozhodnutí lahůdkáře. Chlebíčky jsou naše národní chlouba, i když se jí mnohem složitěji než třeba jednohubky nebo chlebíčkům podobné populární baskické pinchos, které jsou protnuté párátkem.

Chlebíčky, národní kuchyně (foto: Adam Groffman)

Nevím, jak je to v celé naší zemi, ale v Praze jsou lahůdkářství, kde bych si nedal ani kus chleba posolený a s máslem. Ovšem vedle toho mám prověřených stabilních zastávek, kde připravují delikatesní čerstvé chlebíčky každý den a já tam zažívám úplné mistrovství světa.

Škoda jen, že na Národní třídě zavřeli proslulé lahůdkářství Jana Paukerta, který jak známo před 100 lety pro naše mlsné pusy typické české chlebíčky osobně vymyslel.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio