Radoslaw Sikorski: Varovali jsme Němce, že Nord Stream 2 může vést až k válce. Vývoj mi dává za pravdu

15. únor 2022

Západní státy se snaží diplomaticky odradit Rusko od možné vojenské intervence na Ukrajině. Postup Francie a Německa ovšem kritizuje bývalý polský ministr zahraničí a obrany Radoslaw Sikorski, porušuje totiž prý Lisabonskou smlouvu, podle níž má Evropská unie společnou zahraniční a obranou politiku. „Je v našem zájmu být jednotní. Jejich zájmem je nás rozdělovat. A bohužel některé země jim nahrávají,“ hodnotí v Interview Plus.

Současně dodává, že Evropská unie nemá s Ruskem moc o čem jednat, nic totiž od něj nechce, pouze aby nepodniklo invazi do demokratické a dobře fungující členské země OSN a OBSE.

Čtěte také

„Je to Rusko, kdo nám klade ultimáta. A to nikoli Evropské unii, ale Severoatlantické alianci. V podstatě se snaží přimět NATO, aby ponížilo Ukrajinu. A na tohle odmítáme přistoupit. Není nutné přistupovat na pravidla, která stvořil prezident Vladimir Putin,“ zdůrazňuje europoslanec.

Sikorski označuje za absurdní představu, že by Ukrajina nebo NATO představovaly pro Rusko hrozbu: „Jde o to, že prezident Putin touží po území Ukrajiny, aby obnovit Ruskou říši. O to jde a jasně to předestřel ve své eseji O jednotě Rusů a Ukrajinců v červenci loňského roku, kterou nutil číst všechny ruské vojáky.“

Vladimir Putin provedl invazi na jedno místo a aby ho udržel, chce provést další invazi jinam.
Radoslaw Sikorski

Ruský prezident podle něj potřebuje především vítězství, aby se udržel u moci, protože se obává poklesu své obliby. Putin přitom tvrdí, že pokud by Ukrajina vstoupila do NATO, bude chtít zpátky Krym.

„Takže on provedl invazi na jedno místo a aby ho udržel, chce provést další invazi jinam. Takhle to fungovalo v minulosti a tímto způsobem Rusko expandovalo,“ připomíná.

Ruský Irák

Putina spíše než sankce podle Sikorského od invaze odrazuje možnost, že by Rusové sice v první fázi vojensky zvítězili, ale zapletli by se do dlouhé guerillové války, kterou už nemusí vyhrát. Sikorski to přirovnává k invazi do Iráku.

„Putin nemůže počítat s tím, že to bude procházka jako na Krymu. Utrpí ztráty. Pokud ty ztráty budou dostatečně vysoké, vyvolá to politickou reakci doma v Rusku. Mezi Rusy pro tuhle válku nevidím moc velké nadšení. V Moskvě se nekonají demonstrace požadující válku proti Ukrajině,“ pokračuje.

Putin nemůže počítat s tím, že to bude jako na Krymu. Utrpí ztráty. Pokud budou dost vysoké, vyvolá to politickou reakci v Rusku.
Radoslaw Sikorski

Jednou z možných odvet by mohlo být zrušení projektu plynovodu Nord Stream 2, který Sikorski přirovnává k Paktu Molotov-Ribbentrop, v němž se nacistické Německo a Sovětský svaz dohodly na neútočení a rozdělily si Polsko.

Čtěte také

„Varovali jsme Němce, že tento plynovod může vést až k válce. Putin totiž může zaútočit na Ukrajinu pouze v případě, pokud bude mít alternativní trasu, kterou bude moci dodávat plyn do západní Evropy. Obávám se, že vývoj mi dává zapravdu,“ podotýká.

Evropská unie by i proto měla začít více investovat do své obrany. Sikorski navrhuje vznik společné evropské jednotky o velikosti brigády, která by se nasazovala k řešení hrozeb nižšího řádu. 

Některé členské státy prý ale hrozby neberou dostatečně vážně, jiné jsou neutrální. „Vidina bombardování měst, gulagů pro ukrajinské vlastence a ruských tanků křižujících step nedaleko hranic s Evropskou unií bude podle mě budíčkem. Alespoň v to doufám,“ uzavírá.

Je ohrožena demokracie v Polsku? A jak vidí budoucnost Visegrádské skupiny? Poslechněte si v Interview Plus.

autoři: Filip Nerad , ert
Spustit audio

Související