Radnice v Jaroměři dál hledá využití pro chátrající objekty bývalé pevnosti v Josefově

9. květen 2019 10:10

Vězeňská služba České republiky novou věznici v objektu bývalé pevnosti v Josefově nevybuduje. Jednání s městem skončila a radnice v Jaroměři teď musí hledat další možné využití pro aspoň některé chátrající budovy v areálu. Za jejich základní údržbu platí město statisíce korun ročně. 

Reportér Tomáš Lörincz se podíval přímo do objektu, o kterém se jednalo - a to společně se starostou Jaroměře Josefem Horáčkem z Volby pro město. 

5976 hodin práce. A model pevnostního města Josefova byl hotov!

V Josefově - v bastionu číslo 4 - si můžete prohlédnout model tohoto pevnostního města v poměru 1 : 300

Máte rádi historii? Pak pro vás máme pozvánku do Josefova na Náchodsku - konkrétně na prohlídku modelu tohoto pevnostního města. Pokud do konce turistické sezóny pojedete přes Jaroměř, mám pro vás tip na zajímavou zastávku. V Josefově - v bastionu číslo 4 - si můžete prohlédnout model tohoto pevnostního města v poměru 1 : 300.

Stojíme asi na největším nádvoří v Josefově. Na první pohled se možná případný investor lekne. Ale nemovitosti zase až v tak špatném stavu nejsou. 

„Jak se to vezme. Samozřejmě stavebně a kvalita obvodového zdiva i krovy, vše je naprosto v pořádku. Ale skleněné výplně, lehce opadaná fasáda, zrezavělé plechy na střeše, to vše samozřejmě odrazuje," potvrzuje Josef Horáček.

Logo

Jdeme se podívat dovnitř. 
„Veškerá vnitřní instalace je poničená. Obklady schodů by bylo zapotřebí vyměnit. Nicméně zdivo jako takové je v pořádku. Není tady žádná vlhkost. Tedy myslím si, že stavebně technický stav je v celku vyhovující. Na to, že jde o 200 let starou budovu, tak si troufám říci, že je v až nepochopitelně dobrém stavu."

A Josef Horáček hned doplňuje: „Samozřejmě veškeré vnitřní výplně, okna, dveře, jsou v dezolátním stavu. Elektroinstalace, rozvody vody a podobně. To vše jsou požadované investice."

Na čem vlastně zkrachovala jednání s vězeňskou službou? Co bylo tím největším problémem?
„Největším problémem je rozloha celého areálu a jeho velikost. Protože vězeňská služba deklarovala, že plánuje věznici v maximální kapacitě 500 chovanců. A tento objet je zhruba na 2 000 osob. A dále byla problémem samozřejmě dispozice. Protože se jedná o zástavbu ve vnitřní části města, nebylo by možné věznici obehnat ploty." 

Radnice v Jaroměři dál hledá využití pro chátrající objekty bývalé pevnosti v Josefově

Jednání s vězeňskou službou tedy nedopadlo. Město se ale snaží dál najít možného investora. Teď za základní nutnou údržbu pevnosti v Josefově platí stovky tisíc korun ročně. 

Kompletní oprava celého areálu by vyšla podle odhadů až na 6 miliard korun 

Město by chtělo v dohledné době oživit alespoň bývalou nemocnici. I když i k tomu je zatím daleko, říká Josef Horáček.
„Nechci o tom jestě příliš hovořit. Protože je tam spousta faktorů, které to ovlivní. Jestli se nám podaří sehnat soukromého investora, který by do společného projektu s námi šel. Protože se bavíme o částce zhruba 1,5 miliardy korun. Zda se nám podaří najít dotační titul. Tam je ještě velká spousta neznámých. Ano, 1,5 miliardy na jeden jediný objekt, areál bývalé nemocnice, aby se dala uvést do provozu rehabilitační klinika. To je hrubý odhad."

Starosta Jaroměře Josef Horáček přiznává, že stejně jako jeho předchůdci se sice snaží najít řešení, jak s celým areálem naložit, ale ani on zatím na zázračný recept nepřišel.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související